Badelov Black posve je novi i sasvim originalan proizvod na tržištu hrvatskih žestokih pića. Tehnološki gledajući, Black, koji ima 40 posto alkohola, mješavina je vinskih destilata starih i po petnaestak godina i etilnog alkohola. Zatim se u te destilate dodaju macerati zelenih oraha, prženih badema i grožđica, koji mu daju vanilizirano-orašasto-slatke note.
Iza ove doista neobične i ambiciozne kombinacije stoji Badelova dugogodišnja master blenderica Vesna Jurak, žena koja je među ostalim, zaslužna za veliki uspjeh pelinkovca Antique, kao i za nedavno lansiranje luksuzne Plave šljivovice.
Tržišno gledajući, Black se, naravno, ne okreće prema vinjacima i konjacima, jer oni u Hrvatskoj čine relativno mali segment sektora jakih pića. Black želi uči u tržišnu borbu s whiskeyima i bourbonima, što je, uostalom, vidljivo po dizajnu boce, koja oblikom boce i pozicioniranjem etikete asocira na popularne whiskeye.
Ovih smo dana probali Black u četiri varijante. Prvo smo ga pili s tri ili četiri kocke leda, baš kao što bismo pili bourbon. Black on the rocks bio je mekan i ugodan s dosta voćnih nijansi koje se miješaju s vanilijom i dimom. Zatim smo ga pomiješali s colom, još više leda i par kapi limete: tu je funckionirao izvanredno.
Naposljetku, polili smo nekoliko kapi Blacka na sladoled od tamne čokolade sa svježim jagodama i strugotinama čokolade; Black je sladoledu dao puno snage i dodatno istaknuo tamne voćne crte kakaa. Uz sladoled smo pili čisti Black bez leda, koji je svojom toplinom i glatkoćom stvorio odličan kontrast hladnoći i teksturi sladoleda.
Black, koji i bi na policama trebao koštat stotinjak ili malo više kuna, mogao bi izazvati značajne promjene na tržištu jakih pića u Hrvatskoj.