Prije nekoliko dana uočili smo Lidlovu reklamu za biftek na akciji po 99 kuna za kilogram, pa smo ga otišli potražiti u Lidlov supermarket u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. U Lidlu u Vukovarskoj nije bilo bifteka, ali smo naišli na spider steak i ramstek, koji nisu bili na akciji. Oba steaka odrezana su od životinja koje su rođene, tovljene i ubijene u Hrvatskoj.
[adsense_content_v2]
Oba steaka plivala su u višku sukrvice, što baš ne izgleda dobro a i nije pouzdani indikator svježine, no to je zaista manji problem. Spider steak popularni je tanki odrezak koji se dobiva iz donjeg dijela životinje, i koji je jako prošaran masnoćom što bi mu trebalo osigurati sočnost.
Pekli smo ga po tri minute sa svake strane na vrlo vrućem gheeju. Ostavili smo meso da odleži par minuta prije rezanja. Prvo nas je iznenadilo da se steak jako skupio ali i napuhnuo, što nam se nikad nije desilo sa svježom govedinom.
Drugo, spider steak bio je mekan i ukusan na rubovima, ali meso prošarsno masnoćom nije bilo sočno nego nejestivo žilavo, jer se očito nije radilo o pravoj intermuskularnoj masnoći nego o kolagenskom tkivu koje se ne možete rastopiti tijekom termičke obrade ni prožvakati.
Spider steak košta 90 kuna za kilogram, što ga čini nešto jeftinijim od standardne zagrebačke cijene telećeg buta i skupljim od telećih kotleta, dakle od dva neusporedivo mekša, jestivija i upotrebljivija komada mesa od ove nesretne paukove mreže.
File ramsteka bez kosti rezan je na lijepih debelih dva i pol do tri centimetra. Ispekli smo ga baš kako treba, tamnosmeđe izvana i crveno iznutra. Pretkraj pečenja bastirali smo ga neposoljenim maslacem.
Ramstek je bio nešto jestiviji od spidera, ali opet dovoljno žilav da vas poslije trećeg ili četvrtog zalogaja čeljust zaboli od prekomjernog žvakanja .
Žilavost ramsteka nije Lidlova pogreška već standardna greška većeg dijela hrvatske mesne industrije, čije simentalke, ne računajući biftek, ne daju meso kvalitete pravih steakova. Ni PIK-ov ramstek nije ništa bolji od ovog Lidlovog.
Lidlov ramstek košta oko 110 kuna za kilogram, što je slično cijeni PIK-ova ramsteka bez kosti u Konzumu.