Jučer smo u izlogu vinskog bara i vinoteke Carrera 5 vidjeli tri bočice Rovinjskog piva. Riječ je o novom craftu koji se, trenutno ne proizvodi u Rovinju nego u pivovari Pitko u Pitomači ( ni Prvo viško nije se kuhalo na Visu nego u Norveškoj).
Ljubazni Carrerin suvlasnik rekao nam je da se Rovinjsko odlično prodaje, jer svi žele piti lokalno pivo (što brojni kafići i restorani na obali nikako da razumiju pa goste i dalje maltretiraju generičkim industrijskim pivima).
Rovinjsko se zasad proizvodi u četiri verzije: IPA, Pale Ale, Porter i ABA. Mi smo jučer popodne probali IPA-u i Pale Ale. IPA je manje citrusna od drugih hrvatskih piva tog stila, loše pjeni, ali je zato karakterno gorka (87 IBU-a) i ugodno skladna, s dobro odmjerenih 7,2 posto alkohola.
Pale ale je također prilično gorak (skoro 50 IBU-a), no pomalo vodenast i nebalansiran. Sva su piva nepasterizirana i nefiltrirana. Rovinjsko pivo zanimljiv je dodatak hrvatskoj sceni craft piva.