Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo tri široko dostupne makovnjače. Ni jednu ne bismo poslužili gostima (ni sebi)

makovnjaca

Makovnjača je tradicijski zagrebački kolač vezan uz blagdan Svih svetih. Unatrag mnogo desetljeća makovnjača i orehnjača važan su, gotovo obavezan dio zagrebačkog svisvetskog ručka, baš kao što se bakalar priprema za Badnjak a sarma za Novu godinu. Makovnjača nije skupa u proizvodnji; bitni su sastojci mljeveni mak, jaja, mlijeko, brašno, kvasac, grožđice i par kapi ruma. Izbor masnoće kreće se od svinjske masti do rastopljenog maslaca (margarin, naravno, treba preskočiti).

Kunst u pripremaju makovnjače i orehnjače je dizanje tijesta. Ako se tijesto dobro digne dobit ćete sočnu, pjenastu, ali uvijek čvrstu makovnjaču, koja se može jesti rukom a da se ne raspadne. Ako se tijesto ne digne kako treba, dobit ćete ili nešto gnjecavo ili pak nešto mrvičasto i suho. Budući da makovnjača ima nizak food cost, logično je da mnogi pekarski lanci i slastičarne redovito prodaju makovnjače.

U subotu, na Halloween i uoči Svih svetih, probali smo tri široko dostupne verzije ovog blagdanskog kolača u raznim rangovima cijena. Nažalost, poslije ovog neugodnog kušanja sasvim je jasno da makovnjače morate peći doma. Jedino ako ste baš jako lijeni ili nevješti u izradi dizanog tijesta, a istodobno ovisni o maku, možete si dopustiti da makovnjaču kupujete.

Prvi smo uzorak nabavili u Dinari, na uglu Gajeve ulice. Mala štruca košta samo 13 kuma, što je senzacionalno jeftino. Dinarina makovnjača prilično je gnjecava iznutra, s blago žilavom korom. Ona ne sadrži grožđice (barem ih nije bilo u našoj štruci) dok je mak aromatiziran nekim vrlo teškim alkoholom ili aromom žestokog pića: premda smo probali više od sto rumova, na blind tastingu nikad ne bismo rekli da se ovdje radi o rumu. No, najveći je problem Dinarine makovnjače pregolema koncentracija šećera, kao da jedete šećernu tablu ili vrlo lošu bijelu čokoladu.

Par koraka od Dinare prema Trgu bana Jelačića, u Mlinarovim smo dućanu za 23 kune kupili štrucu makovnjače tešku pola kilograma. Mlinarova makovnjača ima nešto bolju teksturu od Dinarine, ali tijesto je blago zelenkasto i ne doima se osobito svježe. Mlinarova je makovnjača prepuna maka, ali taj mak vonja po posve istoj, teškoj, umjetno karamelnoj aromi kao i u Dinarinu slučaju. Slijepi bi kušač lako zaključiti da Dinara i Mlinar aromatiziraju makovnjaču istim sredstvom, koje nije ni blizu imalo pristojnom smeđem rumu. Mlinarova je makovnjača jednako preslatka kao i Dinarina.

Slastičarna Vincek u Ilici prodaje štrucu od 750 grama za 67 kuna. Vincekova je makovnjača daleko najbolja u ovoj konkurenciji, ali je daleko od zaista dobre. Dobro je što je mak tek umjereno aromatiziran, a tijesto je mjestimično dobro. Mjestimično dobro znači da je jedna šnita elastična i meka, dok se druga šnita iz iste štruce mrvi i pokazuje da baš nije svježa. Svatko tko je doma radio makovnjaču zna o čemu se radi.

Dizano tijesto užasno je osjetljivo i tek kratki kontakt sa zrakom čini drugi ili treći dan staru makovnjaču tvrdom i suhom. Makovnjača se, naprosto, mora jesti odmah ili najkasnije sutra. U njenom slučaju vakumiranje ne pomaže. Osim toga, i Vincekova je makovnjača gotovo patološki slatka. Mi volimo slatko, ali ne želimo jesti baš čisti šećer. Naš mali test šire dostupnih makovnjača pokazao je da se ovaj potencijalno genijalni i jeftini kolač, definitivno mora pripremati kod kuće.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Probali smo tri široko dostupne makovnjače. Ni jednu ne bismo poslužili gostima (ni sebi)

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min