Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Problem nije u tome što su krafne pekarnice u Domjanićevoj grozne. Problem je u tome što nema puno boljih

krafne (1)

U fašničku nedjelju popodne šetali smo našim širim kvartom, recimo od Zvonimirove do Petrove, u uzaludnoj  potrazi za krafnama. Dobre slastičarne ne rade nedjeljom, što u ovom kontekstu nije osobito relevantno jer ni dobre zagrebačke slastičarne ne peku dobre krafne. Krafne iz supermarketa sve su iste, načelno suhe i preslatke, ali definitivno kvalitetnije od krafni iz pekarnica.  Krafne iz pekarnica imaju uvijek težak okus margarina, valjda jedine masnoće koja nije podesna za kolače. Uz to, krafne iz pekarnice katkad zaudaraju po starom pregorenom ulju.

Krafne smo prvo pokušali kupiti u slastičarni Srebrnjak u Domjanićevoj ulici. Srebrnjak je tipična zagrebačka B slastičarnica, koja , zahvaljujući jako niskim cijenama,  postoji već pola stoljeća. No, Srebrnjak nije imao ni jednu krafnu; fašnička je nedjelja, pa su sve prodali do ručka. Nije nam se dalo ići u veliku  Dinaru na samom Kvaternikovu trgu jer nas je ta pekara unatrag par godina  toliko puta razočarala, da nismo  htjeli riskirati još jedan. jako kritički osvrt.

Pa smo svratili  u pekaru Kvatrić u Domjanićevoj 14. Kvatrić, utemeljen osamdesetih  godina , jedna je od prvih zagrebačkih pekarnica,koja je radila sedam dana u tjednu, do kasno navečer. Zato nam je uvijek bila simpatična. A ni peciva nisu bila loša. Kad smo danas oko četiri popodne ušli u pekarnicu Kvatrić, zapuhnuo nas je strahovito jak miris dinstanog luka iz nadjeva za burek. Kao i većina zagrebačkih pekarnica, i Kvatrić peče burek s mesom.

Kupili smo par gigantskih krafni po smiješnim cijenama: 4 kune za opseg tek nešto manji od rukometne lopte. Kad smo ih kod kuće izvadili na tanjur, vratio nam se teški vonj  luka iz bureka. Krafne s aromom luka nisu, morate priznati, osobito privlačne. Burek je očito kontaminirao sve što se u nedjelju popodne prodavalo u pekarnici  u Domjanićevoj.

Međutim, čak i ako apstrahiramo agresivan miris dinstan luka, krafne u Kvatriću apsolutno su grozne. Tijesto je žilavo umjesto spužvasto i ima okus po blago užegloj masnoći, dok je marmelade premalo u odnosu na tijesto. No, loše krafne u pekarnici Kvatrić samo su odraz potpune nebrige za taj bečki desert kojeg svi obožavamo i kojeg smo svojedobno svi radili doma. Krafne kod kuće nisu lak zadatak. Ali, budući da je u Zagrebu teško pronaći zaista dobre krafne, možda bi se vrijedilo potruditi. Evo jednog tipičnog bečkog recepta.

Krafne

Za dizanje

  • 500 g oštrog brašna
  • 60 ml mlijeka
  • 60 ml vruće vode
  • 40 g kvasca

Za tijesto

  • 60 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 dash limunov soka
  • 1 prstohvat soli
  • 1 dash ruma
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem od marelice

  1. Prosijte u brašno u zdjelu i napravite rupu u sredini. Pomiješajte hladno mlijeko i vruću vodu da dobijete mlaku tekućinu, dodajte kvasac i rastopite. Pažljivo ulijte tekućinu u rupu koju ste napravili u brašnu. Malo brašna s rubova prebacite u rupu i lagano promiješajte da dobijete meko tijesto. Pospite s mlao brašna, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta. Spremno je kad se na površini brašna pojave pukotine a volumen tijesta se značajno poveća.
  2. Dok se kvasac diže, mutite maslac da postane pjenast. Pomiješajte žumanjke, cijela jaja, šećer, vanilin šećer, sol i rum, i sve dodajte maslacu.
  3. Smjesu o jaja i preostalo brašno dodajte u dignuti kvasac i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 20 minuta. Od ovog dizanja krafne bi trebale postati posebno prozračne.
  4. Od tijesta napravite okrugle krafne.
  5. Stavite krafne na pobrašnjeni pleh i vrlo nježno pritisnite svaku da se malo izravna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko 20 minuta.
  6. U dubokoj posudi zagrijte ulje i pržite krafne, prvo sa gornje strane. Pokrijte posudu dok se krafne prže.
  7. Pržite oko 3 minute sa svake strane. Poklopljeno prženje omogućava da krafne dobiju lijepi svijeli prsten.
  8. Izvadite krafne iz ulja, ostavite da se masnoća ocijedi na kuhinjskom papiru pa ih pomoću šprice napunite džemom o marelica.
  9. Pospite šećerom u prahu


ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Problem nije u tome što su krafne pekarnice u Domjanićevoj grozne. Problem je u tome što nema puno boljih

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min