Prije par dana počela se prikazivati nova, deveta serija kulinarskog realityja Tri, dva, jedan – kuhaj! Produkcijski je dio bitno manje skandalozan nego prijašnjih godina. Producenti i scenaristi uglavnom su pristojni i dobronamjerni prema kandidatima, što je golema pozitivna promjena; prve kvalifikacijske epizode ovog showa mnogo su decentnije nego prethodnih sezona i neusporedivo pristojnije od prvih, kvalifikacijskih epizoda lanjskog Mastechefa, koje su bile nešto najneukusnije na hrvatskim gastroprogramima.
Dojam o produkcijskoj strani prvih emisija Tri, dva, jedan – kuhaj! kvare tek uobičajeno bedasti RTL-ovi komentari u offu. Zaista je neobično da tako velika tvrtka nije kadra angažirati barem jednog darovitog pisca: ove sadašnje trebalo bi po hitnom postupku prebaciti na manje zahtjevne radne zadatke.
Kandidati su uobičajeno su prosječni i netalentirani za kuhanje, no od takvog se programa ni ne očekuje ništa više. Najveći problem prvih epizoda Tri, dva, jedan – kuhaj! bio je žiri. Lani je žiri ribe proglasio vegetarijanskom hranom.
Ove je sezone Ivan Pažanin doslovno kazao:” Kad pečete steak, morate paziti da vam se ona žila po sredini rastopi …” Gospodin Pažanin kao profesionakni chef mora znati da se žile u govedini uglavnom nikad ne rastapaju, a sasvim se sigurno ne rastapaju pečenjem. Elastin i kolagen, a to su žile u govedini, možda se mogu rastopiti dugim sporim kuhanjem, premda je to kod elastina dosta dvojbeno. Elastin i kolagen ne mogu se rastopiti pečenjem steaka. Pečenjem steaka rastapa se intermuskularna masnoća a ne vezivno tkivo. Profesionalni bi chef to morao znati.
Ali, Tri, dva, jedan – kuhaj! i kada želi biti pristojan zapravo ne želi se baviti hranom. Tako da se Pažaninova teza o otapanju žila u steaku savršeno uklapa u ignorantsku ideologiju showa.