Rujan je počeo baš kako treba, kišom, oblacima i zahlađenjem. Naravno da je ispred nas još puno toplih dana, ali zadnji dan kolovoza i prvi dan rujna najavili su lagani dolazak jeseni. A rana jesen u Zagrebu ni ove ultrastresne godine neće biti posve dosadna. Evo liste mjesta gdje se možemo dobro zabaviti i osjetiti kraj ljeta i početak jeseni.
Burger Festival, koji se održava od 2. do 13. rujna , prva je veća ulična gastro manifestacija poslije lockdowna. Već ga zato treba podržati. Događaji poput Burger Festivala mogu nam barem stvoriti privid povratka normalnom, jer ono što se naziva novim normalnim nije normalno. Burger Festival odvija se s manjim brojem kućica zbog epidemioloških razloga.
Ovaj šarmantni veliki bar na predzadnjoj stanici dvanaestice ima jednu od boljih lista bourbona u Zagrebu, i to po smiješnim cijenama. Fenomenalni Knob Creek (50 posto alkohola) košta tridesetak kuma, dakle kao cijeđeni sok od naranče u nekim lokalima u centru. A bourboni su idealno piće za svježe rujanske večeri. Landsky ima i vrlo ozbiljnu listu koktela po vrlo neozbiljnim cijenama.
Azijski street food u minijaturnom Kaiu spada među uzbudljiviju hranu u Zagrebu. Međutim, ljetne su vrućine činile Kai prilično neugodnim. Bili smo ondje samo jednom i jedva smo čekali da pobjegnemo od pretoplog zraka i toplog bijelih vina. Sad, kad je zahladilo, Kai u dvorištu na početku Jurišićeve postaje jedan od najzanimljivijih lokala u centru.
Bar smješten blizu Botaničkog vrta i velikih nacionalnih kulturnih institucija, jedno je od najciviliziranijih mjesta u gradu. U Botaničaru se redovito održavaju izložbe i književne promocije, interijer je podigrano hipsterski, konobari jako ljubazni i profesionalni, a ni izbor pića nije loš.
Noel će ovih dana promovirati novi degustacijski jelovnik. Prilično se veselimo kuhanju Brune Vokala , jednog od najboljih hrvatskih chefova.
I chef Matija Bogdan za tjedan dana kreće s novim jelovnikom. Gospodin Bogdan odjednom uvodi čak osamnaest novih jela. S obzirom na dosadašnja iskustva s mladim veteranom iz Ledburyja, ne sumnjamo u spektakl.
Koliko ste puta u Hrvatskoj mogli uživati u fine diningu u atmosferi berbe grožđa? Niti jednom, jer ne znamo ni jedan fine dining restoran smješten u vinogradu. Osim restorana chefa Bernarda Koraka, kojem je ovo prva berba. Restoran je udaljen dvadesetak metara od Korakovih vinograda na Plešivici.
Prepričavanje događaja s ljetovanja, pogotovo ako na moru niste dobili koronu, jedan je od neizostavnih rituala svakog početka jeseni. Dobro pivo čini taj ritual još zabavnijim. A na Opatovini se nalaze dva Tolkiena i Craft Room, nesporne zagrebačke središnjice vrhunskih piva.
Rujan je jedan od najbogatijih mjeseci u godini kad je riječ o svježoj, sezonskoj hrani. Budući da Tvrtko Šakota kuha mikrosezonski, zaista bi bilo šteta propustiti početak jeseni u Navu.
I dok Tvrtko Šakota razdvaja molekule, fermentira sve što se da fermentirati i dizajnira jela kakva dosad niste vidjeli ni probali, Ana Ugarković u Malom Baru kuha svakodnevna sezonska jela s onim posebnom dodirom talenta i znanja koji ta jela čini boljima od bilo čega što možete skuhati doma.
Kod Ricarda Luquea, u mali lokal u Preradovićevoj, svakako vrijedi svratiti. Radi se o prvom venecuelanskom restoranu u Hrvatskoj, i o prvim arepama koje se kod nas prodaju mimo food festivala. Arepe su južnoameričke “pogačice” od kukuruza, s milijun različitih nadjeva.
U ovo doba godine šuma počinje mijenjati boje: zelena postaje zagasito zelena, polako se javljaju nijanse crvene, smeđe i žute. Maksimir je najljepši u rujnu, a Ježeva kućica jedini je restoran u Maksimirskoj šumi. I još je jako simpatičan.