Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čitatelj Kulta opisao je svoje iskustvo s dvostrukim računima u zagrebačkom ribljem restoranu

Doslovno nekoliko minuta nakon što smo, potaknuti brojnim člancima na hrvatskim portalima koji opisuju pokušaje prevara gostiju u restoranima na Jadranu (ili iskustva gostiju koji se osjećaju prevarenima) objavili članak Kako izbjeći da se osjećate opljačkano u restoranima, na mail Kulta Plave Kamenice stigla je poruka našeg čitatelja, čije nedavno iskustvo u restoranu Bonaca na zagrebačkoj Trešnjevci zorno pokazuje kakvim se sve praksama katkad služi lošiji dio hrvatskog ugostiteljstva i da te prakse nisu rezervirane za obalu i turističku sezonu.  Čitatelj Tomislav Ščavničar svoj je slučaj objavio i na Facebooku. Status prenosimo u cijelosti.

Nerado ovakve stvari pišem, ali stvarno moram podijeliti, jer sam baš ljut kakve se stvari kod nas toleriraju, pa MOLIM pročitajte do kraja i podijelite.
Dakle dođemo ženica i ja s malom na klopu u restoran Bonaca, na Trešnjevci. Naručimo cugu, predjelo, da ne umremo od gladi, ljubazan konobar pokaže što ima od ribe, pitamo koliko je težak ovaj mali kovač (iliti šanpjer), kaže on oko pola kile.
Rekoh taman; pojeli salatu od hobotnice, naručimo još malo ribe, jedan rižoto i kasnije desert će biti i više nego dovoljno.
Da kasnije ne bude zabune, hrana je IZVRSNA.
I tako, dolazi vrijeme kada tražimo račun, plaćamo gotovinom.
E tu počinje veselje.
Dolazi račun, iznos 699 kuna, malo mi se čini puno ali ajde riba je prve klase, fino smo jeli ostavim još konobaru napojnicu.
Idem još malo pogledati što je tako skupo ispalo za nas dvoje.
Riba je 360 kn/kg, i naplatili nam cijelu kilu, a ne stvarnu težinu.
Ali ajde, gledam malo bolje kad imam što vidjeti.
Nije račun, nego PREDRAČUN, u zaglavlju nema naziva firme i restorana, nego pazi ovo:
VJEŽBA d.o.o.
Naziv firme
Adresa, Grad
A dolje u podnožju računa umjesto neke poruke tipa, hvala na posjeti, dođite ponovo, piše neki davno iskorišteni JIR i ZKI.
I kao dobili smo popust 20% na gotovinu.
Poludim, jer sve moguće doprinose plaćam, i našu firmu razni nameti lupaju pa sve plaćamo.
Zovem konobara da mi donese pravi račun a ne ovo prevaru, na što me on iznenađen pogleda i ostane zbunjen, i odlazi po PRAVI račun.
Vraća se za 10-ak minuta s računom koji je ovaj put zaista fiskaliziran, vraća mi napojnicu i dodaje taj račun.
Sada više nije 699 kuna račun, nego uvećan za iznos PDV-a,
te sada iznosi cca 870 kn, bez obzira na to što je na dnu pravog računa napisano da je obveznik oslobođen plaćanja poreza po nekom članku zakona; i traži da još doplatimo.
Kao šlag na tortu mome nezadovoljstvu.
Em su htjeli proći na crno, em su ribu od pola kile ( pa nek je i 800g) koja je sada 450 kn/kg zaokružili onako na kilu, kao konobar je vagao, i još traži da mu doplatim.
Najveću sam grešku napravio što nisam slikao onaj predračun i pravi račun, prije nego ga je konobar odnio.
Jer će ga sigurno stornirati, i opet će biti po njihovom.
Izgleda da se dolje u podrumu gdje se komotno puši uz klopu okuplja daleko od očiju moćna ekipa, pa je porezna nemoćna.
I neka se skuplja, ali neka nas ne pljačkaju.
Ako netko ode tamo jesti i plaća gotovinom, molim slikajte PREDRAČUN.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Čitatelj Kulta opisao je svoje iskustvo s dvostrukim računima u zagrebačkom ribljem restoranu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min