Rene Redzepi u Nomi s povrćem radi vizionarske stvari. Od šavarme od celera, preko kobasica od dunja do vegetarijanskih tasting menija na koje se Noma u postpunosti fokusira nekoliko mjeseci godišnje, Redzepijeva strast prema biljkama i istraživanje mogućnosti prehrane biljnim namirnicama odavno su poznati. No, njegovo je oduševljenje ovih dana na internetu izazvalo masu oprečnih reakcija.
Redzepi je na Twitteru, kao što to stalno čini, objavio svoje novo jelo, salatu za nadolazeći vegetarijanski meni. U komentaru je napisao: “Nova salata za moj idući vegetarijanski meni. Ponavljam, ako mene pitate, tanjur kuhanog i sirovog povrća nadmašuje svaki biftek.”
I respectfully suggest it depends very much on what steak you’re eating Chef. Pete. 😊 pic.twitter.com/ayxd0o26HX
— Peter Hannan (@MeatPeter) June 14, 2019
to each their own, chef 😅😅 good vegs not bad, but fermented pork belly…. hmmm … fried chicken… hmmm pic.twitter.com/vCwexgyKx9
— JC GG 🌙 (@LittleLadyCook) June 14, 2019
Uslijedila je, normalno, masa komentara ljubitelja mesa, chefova i vegetarijanaca. Čovjek bi očekivao da danas, kad je vegetarijanska i veganska hrana odavno dio visoke kuhinje i restoranski standard, i kada sve više ljudi traži kombinacije koje im individualno odgovaraju ne osvrćući se na podjele koje smatramo starom ideologijom, da će u takvom vremenu Redzepijeva izjava proći kao nešto normalno. Ali čini se da, iako tvrdimo suprotno, hrana nikad nije toliko bila pitanje ideologije kao danas.