Jedan od najprogresivnijih restorana na svijetu, baskijski Mugaritz, svoju 24. sezonu počinje s motom The First Times. Chef Andoni Luis Aduriz radikalno mijenja definiciju Mugaritza, ali i definiciju restorana i restoranskog iskustva uopće. U intervjuu koji je ovih dana dao španjolskim medijima, Aduriz je najavio da bi jedna od idućih promjena u Mugaritzu, nakon ukidanja kategorije potpisnih jela, moglo biti ukidanje vinske karte.
“Moram o tome još raspraviti sa svojim timom, ali ukidanje vinske karte svakako bi bilo dosljedno. Mislim da je Mugaritzu uvijek nedostajala revolucija koju sada počinjemo, a to je revolucija vinske karte. Nema smisla da restoran poput Mugaritza, koji nema jelovnik, ima vinsku kartu. Ne zanima me vinska karta, uopće me više ne zanimaju slova u restoranu. Naši zaposlenici zaduženi na vina sada surađuju s kreativnim timom na novoj ponudi za ovu godinu. Želim da gosti koji dolaze u Mugaritz dobiju potpun i zaokružen meni, uvažavajući specijalne prehrambene zahtjeve, naravno. Ne želim imati vinariju s osam tisuća referenci. Želim imati 60 vrlo posebnih stvari na kojima smo temeljito radili, koje smo konceptualizirali i koje možete dobiti samo u Mugaritzu,” rekao je Aduriz, koji je u Mugaritzu već ukinuo kartu deserata.