Ne početku Preradovićeve ulice ovih se dana pojavio natpis Arepera Maracay. Riječ je o prvom venecuelanskom restoranu otvorenom u Zagrebu, a koliko znamo i u Hrvatskoj. Arepera se na svojoj Facebook stranici definira kao fast food. Riječ je o prvom fiksnom lokalu obitelji glazbenika Ricarda Luquea, nekadašnjeg omiljenog pjevača Cubisma, koja se dosad s arepama publici predstavila na food festivalima, u kućicama i truckovima.
Arepera Maracay dobila je ime po arepama, predkolumbovskom južnoameričkom jelu oko kojeg se već stotinjak godina spore Kolumbija i Venezuela: i jedni i drugi tvde da potječe s njihova područja.
Arepas su “pogačice” koje se peku od kuhanog kukuruznog brašna. U nekim se verzijama kukuruzu dodaju jaja ili juka: samo Kolumbija poznaje više od 80 tipova arepa.
Arepe se serviraju s nizom slanih priloga, od kravljeg sira, avokada i šunke do kompleksnijih umaka. Mogu se rezati, pa koristiti za sendviče ili služiti kao podloga za slatke namaze. Wikipedija tvrdi da više od 70 posto stanovnika Venezuele redovito jede arepe. Budući da se veselimo svakoj etničkoj diversifikaciji gradske gastro scene, sa zanimanjem iščekujemo otvorenje prvog zagrebačkog venezuelanskog restorana.