Na terasi Plavog podruma u ponedjeljak smo se mogli i sunčati. Albert Benvenuti primijetio je, negdje oko pola dvanaest, da je na suncu zapravo neočekivano toplo. A sunce se s terase u Voloskom povuklo tek oko četiri popodne.
I ovog se proljeća u Plavom podrumu okupilo desetak sommeliera i vinskih kritičara, koje su braća Benvenuti pozvali da izaberu finalni blend Santa Elisabette, njihova prestižnog single vineyard terana (članak o Santa Elisabetti objavit ćemo večeras).
Poslije kušanja Santa Elisabette iz 2017. uživali smo u kvarnerskom suncu i u još jednom izvrsnom ručku jednog od kontinuirano najboljih hrvatskih restorana.
Trosatni objed u Plavom podrumi počeo je debelim, masnim, ali svejedno elegantnim inćunima na kremi od brokule. Uz ovo je jelo servirana i izvrsna skuta Paške sirane obogaćena s malo kosanog vlasca. Slijedile su slano-slatko-kisele dagnje u zabaglioneu od Benvenutijeve malvazije, s botargom od cipla i sušenom limunovom koricom.
Mekana hobotnica koja se osam sati kuhala sous vide u konvektomatu, fenomenalno se složila s pireom od graha, pečenom paprikom i dehidriranim komoračem. Ovom smo comfort food jelu dodali par kapi Ipšina Frantoia.
Rižoto s pet formi kvarnerskih škampa nadmašio je i izvrsnu hobotnicu. Rižoto je kuhan u intenzivnom bisqueu od škampa. Na rižu se stavlja disk od buzare od škampa. Na disk dolaze poširani slatki i nježni repovi škampa s crumbleom od škampa, dok je cijeli tanjur posut prahom od ljuštura škampa. Da sve ne bi bilo od škampa, tu je još i disk od sipina crnila. Ovaj žestoki ali sofisticirani rižoto jedan je od najinteligentnijih primjera korištenja škampa u ozbiljnim hrvatskim kuhinjama.
Na kraju izvrsnog ručka u Plavom podrumu poslužili su nam file golemog divljeg brancina s korom od badema, demiglaceom i odličnim ukiseljenim karfiolom. Zaista bi bilo bezobrazno tražiti bilo što više i bolje.
Uz ovaj vrhunski ručak kušali smo vertikalu Anno Dominija, macerirane malvazije braće Benvenuti. Berba 2016. u ovom je trenutku prilično fascinantna.
Pretkraj ručka u Plavi je podrum ušetao jedan poznati tartufar sa zelenom torbicom punom netom pokupljenih proljetnih istarskih crnih tartufa. Plavi podrum očigledno nastavlja živjeti od najboljih sezonskih i lokalnih sastojaka. Drugo im nije ni potrebno.