Hrvatske pizzerije uglavnom loše stoje s vinima; ili drže tek dvije-tri etikete ili ih ne znaju posluživati (pa smo tako u istočnom Zagrebu jednom dobili ledeni teran). Tek nekoliko pizzerija ima zaista kompetnentne vinske karte, no ni jedna koliko znamo nije specijalizirana za ekološka vina. Osim rovinjske Zite.
Zita, nazvana po zadnjoj austrougarskoj carici, majki kod svijedobno popularnog nadvojvode Otona Habsburškog, otvorena je prošle godine u blizini rovinjskog gradskog parka u prostoru koji je dugo zauzimao jedan od najgorih rovinjskih restorana.
Zita na meniju drži par konvencionalnih predjela, tri salate, fiorentinu, lasagne i nekoliko kategorija pizza: bijele pizze, klasične napoletane i gourmet napoletane, s podlogama od kreme artičoka ili pesta od pistacchia. Sastojci su, sudeći po meniju, prilično dobri (parmezan, fior di latte, buffala) a cijene decentne: nijedna pizza nije skuplja od 105 kuna, a velika većina je jeftinija do bitno jeftinija.
Vinska je lista uvjerljivo najzanimljiviji dio Zitine ponude: ona se sastoji gotovo isključivo od prirodnih vina. Na Zitinoj vinskoj kari tako možete pronaći Meinklanga, Tscheppea, Gut Oggau, Tomca, Roxanicha, Piquentum i još nekoliko proizvođača nekonvencionalnih i što prirodnijih vina. Zitina vinska karta veseli. Ona zaista predstavlja golem napredak u tretmanu vina u hrvatskim pizzerijama.