U četvrtak će se u Rovinju održati jedna od zanimljivijih gastronomsko alkoholnih večera, u dosta jakoj ovogodišnjoj konkurenciji. Rovinjski gastro bistro Blu i zagrebačka šampionska destilerija Old Pilots, koju će predstavljati barmen Filip Pleteš, pokazat će kako se povezuju slana jela s koktelima na bazi gina (u jednom slučaju votke) ali i kako se čisti gin slaže s desertima.
Menu ove inovativne večere otvara se panna cottom od tikvica i kozjeg mlijeka, s majonezom od lemongrassa, poširanom kruškom, ukiseljenim tučkom cvijeta tikvica, mlijekom od pinjola i uljem od koromača.
Uz pannacottu će se poslužiti koktel s Old Pilots ginom, sirupom od limunske trave, svježim sokom od grejpa i tonikom.
Slijede baby sipe s kremom od pastrnjaka i pjenom od bouillabaissea, uz koktel od internacionalno nagrađivane Old Pilots votke s oloroso sherryjem, suhim vermutom i crnilom sipe.
Uz cappellette punjene pilećim jetrima, fermentirane šljive, demiglace, tapioku i lovor, miksolog Pleteš ponudit će koktel od Barrel Aged gina s agavom, bitterom od grejpa, šljivovicom i dekoracijom od svježeg lovora.
Glavno jelo ovog ambicioznog menija, file brancina paren u cvijetu tikvice s majonezom od tikvica i ribljim beurre blancom, trebalo bi se dobro složiti s osvježavajućim koktelom od Old Pilots gina, soka od limete, maraschina, mente i pjenušca. Koktel će biti ukrašen cvijetom tikvice.
Naposljetku, uz kolač od mrkve s mousseom od mrkve, kremom od indijskih oraha i dresingom od narančina soka i maslinova ulja, pit će se čisti Barrel Aged Old Pilots gin s kandiranom narančom.
Jelovnik i lista pića zvuče elaborirano, radno intenzivno i potencijalno spektakularno. Večera s Old Pilotsima u sve ozbiljnijem rovinjskom restoranu Blu košta 600 kuna.