Festival Taste the Mediterranean autorice Ingrid Badurine, od 28. veljače do 2. ožujka održalo se u posebnom izdanju u Rovinju, u sklopu sedme HTI konferencije (Health Tourism Industry). U dva dana festivala na niz panela i radionica glavne teme su bile mediteranska prehrana, kultura i načina života. Interdisciplinarni pristup oko njih je okupio neke od vodećih mediteranskih chefova, vinare, proizvođače hrane i maslinovih ulja, znanstvenike, novinare i umjetnike. Dr. Laura Di Renzo s rimskog Sveučilišta Tor Vergata govorila je o važnosti certificiranja u očuvanju kulturnih vrijednosti i tradicije Mediterana, talijanski gastro kritičar Vittorio Castellani nastupao je u panelu o važnosti gastronomije u destinacijskom menadžmentu u turizmu
Prvog dana ovog događaja pet kuhara čiji restorani nose Michelinove zvjezdice pripremalo je VIP večeru Taste the Mediterranean Michelin chefs, na kojoj su se posluživali Kabolina Malvazija 2015. i Teran 2007. te Pošip 2015. i Plavac mali Majstor 2013. vinarije Stina. Kuhali su chefovi Xavier Boyer iz restorana Gaddi’s u Hong Kongu i Fernando Arellano iz španjolske Zarande, oba restorana s dvije Michelinove zvjezdice, zatim sjajni Lionel Levy iz marsejskog Hotel Dieu Intercontinentala koji je prije nekoliko mjeseci s Anom Grgić održao zapaženu prezentaciju u zagrebačkoj Esplanadi, Filippo Saporito iz firentinskog restorana La leggenda dei frati i Ippei Uemura iz restorana Tabi No Yoube iz Marseillea. Odlična sparivanja istarskih i dalmatinskih vina na ovoj večeri, potvrdila su njihov potencijal za konkuriranje u visokim segmentima svjetske gastronomije. Masterclass koji su u rovinjskom hotelu Lone održali chefovi Filippo Saporito i Fernando Arellano rasprodan je prvog dana festivala. Evo kako je bilo.