Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Simpatični chef Vid Nikolić odgovoran je za više od pola fusion restorana otvorenih u Hrvatskoj u zadnjih pet godina

nikolic-g

Zagrebački chef Vid Nikolić spada među manje eksponirane heroje hrvatske restoranske industrije. Gospodin Nikolić nije TV celebrity i ne dolazi na naslovnice lifestyle medija i ženskih magazina ( premda i jedni i drugi često pišu o njegovim restoranima).

O njemu nitko ne govori kao o kuharu koji mijenja hrvatsku gastronomiju i baš nikad nismo vidjeli njegovo ime na listama kandidata za najboljeg hrvstskog chefa. Pa ipak, u stvarnosti, Vid Nikolić jest jedan od najutjecajnijih hrvatskih chefova u posljednjih pet godina.

Nikolićev je opus upravo nevjerojatan i kreće se od gastrotainment, preko street fooda do fine dininga. Evo gdje je sve gospodin Nikolić kuhao od 2017. do danas

1. Time, Zagreb, u vrijeme dok je Time bio uvjerljivi najuspješniji gastrotainment lokal u glavnom gradu

2. Matsunoki, Mali Lošinj; Nikolić je bio chef konzultant u ovom luksuznom japanskom fine dining restoranu u hotelu Bellevue na Lošinju.

3. Kinoteka, Split; Vid Nikolić postavio je fusion verziju Kinoteke i ondje kuhao jednu sezonu

4. Maguro, Zadar; Maguro je bez ikakve konkurencije najzabavniji restoran u centru Zadra; ovaj sushi i fusion restoran postavio je, naravno,Vid Nikolić

5. Chilli Fusion Streetfood, Poreč; Prvi azijski fusion u Istri bio je Nikolićev projekt; chef Nikolić ondje je osobno kuhao bar jedno ljeto

6. Soi Fusion, Zagreb; gospodin Nikolić bio je pokretač, ali i glavni chef popularnog restorana u hostelu Swanky

7. Franko’s Street, Zagreb; Vid Nikolić bio je glavni konzultant za ovaj svijedobno jako dobar restoran, koji nije preživio pandemiju.

8. Tori Streetfood, Zagreb; Tori je Nikolićev izvrsni, mali restoran u Španskom, koji je ljeti stalno i zasluženo pun

9. 50 A Burger & Champagne Bar , Zagreb; prije četiri godine 50 je u meni uvrstio ramen. Ramen je u početku kuhao Vid Nikolić

10. Torikaya, Zagreb; Nikolić sastavlja meni za novi ramen restoran, koji će se pretkraj travnja otvoriti u Zagrebu. Nikolić je jedan od glavnih aktera tog projekta.

E sada, zaista ne znamo puno chefova u Hrvatskoj, koji u kratkom razdoblju od pet godina iza sebe imaju toliko žanrovski jasno definiranih i uglavnom uspješnih restorana. Dosta je očigledno da je Vid Nikolić kuhar koji je Hrvate naučio modernom fusionu.

Nikolić je, istodobno, jedan od rijetkih hrvatskih chefova koji ne pati od viška taštine i koji, zapravi, nikad nije radio na svom PR-u: njegov status u dijelu profesionalne zajednice iznimno je visok, dok je u široj javnosti tek polupoznat. Nikolić se, uostalom, nema vremena promovirati.

Kad ne kuha i kad ne koncipira restorane, Nikolić putuje, uči i fotografira. Unatrag desetak godina obišao je veći dio Azije, a zadnja je dva mjeseca proveo u Tajlandu.

Vid Nikolić završio je ugostiteljsku školu u Zagrebu. Radio je u nizu više ili manje poznatih restorana, uključujući, primjerice, Klub književnika. Bio je vjerojatno prvi hrvatski chef sprcijaliziran za rezbarenje voća; njegov video rezbarenja lubenice postao je internetski megahit. No, tek u zrelim profesionalnim godinama Nikolić je postigao punu afirmaciju. Uspije li Torikaya, Nikolić će moći konstatirati da iza sebe nema gotovo ni jedan loš projekt. Što je u kuharskom poslu zaista rijetko.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Simpatični chef Vid Nikolić odgovoran je za više od pola fusion restorana otvorenih u Hrvatskoj u zadnjih pet godina

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min