Taku Sekine, chef pariških restorana Cheval d’Or i Dersou, pobjegao je iz Francuske nakon što je optužen da je seksualno napao niz žena. Francuski mediji priču su prije nekoliko tjedana objavili bez spominjanja njegova imena, kako bi se zaštitili od eventualnih optužbi za klevetu. Otkad je priča procurila u medije nijedna od desetak žrtava koje su o napadima razgovarale s novinarima, Sekinea još nije prijavila policiji.
Novinari su počeli istraživati priču na temelju Instagram objave mlade žene koja je Sekinea optužila da ju je dva puta seksualno napao u njenom stanu u Parizu. Objava je izazvala opću konsternaciju na pariškoj restoranskoj sceni. Posebno zato što je puno insidera odmah posumnjalo na Sekinea, nakon što ga je žena opisala kao “miljenika” i “jednog od najtraženijih chefova na sceni” i “jako poznatog, cool chefa mlađe generacije.” Prepoznali su ga, kako su pisali, zato što se u restoranskim krugovima već neko vrijeme znalo za Sekineovo predatorsko ponašanje, ali nitko nije ništa poduzimao jer nitko od kuhara, novinara, kritičara, influencera i ostalih kojima je koristilo prijateljstvo sa Sekineom nije htio izletjeti iz njegove društvene orbite.
Taku Sekine zvijezda je u Parizu postao 2014. kad je otvorio Dersou, prvi restoran s pairingom koktela i hrane. Nakon niza genijalnih kritika, nastupa i profesinalnih priznanja, 2018. je s Florentom Ciccolijem, poznatim ideologom neformalnog fine dininga i razumih cijena, preuzeo Cheval d’Or, stari pariški kineski restoran u 19. arondismanu.
Vijesti o optužbama Taku Sekinea zatekle su na odmoru s obitelji, i njegovi prijatelji novinarima su prenijeli kako chef razmišlja o tome da se ni ne vraća u Francusku. Budući da je nekoliko medija koje je istraživalo priče najavljivalo kad će objaviti njegovo ime, Sekine se stigao vratiti u Francusku, srediti poslove i pobjeći iz zemlje prije nego ga javno identificiraju. Kako se trenutno tvrdi, nema se namjeru vraćati ni odazivati francuskom pravosuđu. Podsjetimo kako je sve počelo.
Mlada Kanađanka Bonny Peter (@bonnyclea) na svom je Instagram profilu 1. kolovoza objavila post u kojemu je kroz nekoliko slajdova pod naslovom Trigger Warning – Sexual Assault opisala svoju traumu. Peter je, tvrdi, jedne večeri s društvom došla u Sekineov restoran i cijelo je društvo nakon večere otišlo u njegov drugi restoran. Na kraju večeri, njeni prijatlji i dečko Sekinea sup ozvali da im se pridruži na još jednom piću u njihovu stanu. Bonny Peter tvrdi da je čim su stigli u stan otišla na spavanje u svoju sobu i zatvorila vrata. U neko doba noći probudio ju je Sekine koji se uvukao u njen krevet i pokušao seksualni odnos. Ona ga je izbacila, ali Sekine se vratio, puno agresivniji i pokušao je silovati. Kad je počela zvati u pomoć u sobu su utrčali njeni prijatelji i Sekinea izbacili iz kuće. Peter je objasnila zašto napad nije prijavila policiji, a ovoga je ljeta ipak odlučila izići u javnost jer je nakon nekoliko mjeseci terapije i razmišljanja shvatila da njen glas ipak nije nebitan i da se kultura mora mijenjati. Cijelu priču Bonnie Peter možete pročitati OVDJE, u našem članku iz kolovoza.
Nedugo nakon što je iskaz Bonnie Peter eksplodirao na pariškoj sceni, Julie Mathieu, glavna urednica časopisa Fou de pâtisserie i Fou de cuisine i njena kolegica Muriel Tallandier, objavile su da će u svojim izdanjima bojkotirati Sekina, ne spominjući njegovo ime. “Prije nekoliko tjedana bile smo zgrožene kad smo doznale da bi jedan mladi chef, vrlo poznat u pariškog foodosferi, mogao biti kriv za seksualno zlostavljanje i seksualni napad na više žena koje rade za njega ili koje se kreću u gastro miljeu. Nismo mogle vjerovati, jer je riječ o toliko cijenjenom chefu, čije se kuhanje toliko poštuje i u čijim restoranima ljudi toliko uživaju, da je to bilo teško zamisliti,” napisale su na Instagramu.
Kad su počele istraživati priču, suočile su se s nizom svjedočenja koja potvrđuju iskaz Bonny Peter. Tada su proglasile medijski bojkot. “To smo odlučile kao novinarke. Kao građanke, odlučile smo više ne ulaziti u njegove restorane. A kao žene, žrtvama poručujemo niste same, čujemo vas, razumijemo vas i podržavamo vas.”Nakon što se priča više od mjesec dana širila u medijima bez imena chefa, a redakcije držale pažnju javnosti tvrdeć ida znaju tko je i da će “uskoro sve objaviti”, prvi je Sekinea odlučio identificirati portal Atabula. “Naša odluka da objavimo Sekineovo ime vjerojatno će naići na kritike, nekome će možda donijeti olakšanje da je njegovo ime izišlo u medijima. To će u svakom slučaju omogućiti žrtvama (i onima koji su znali za Sekineovom ponašanje) da s izraze i prije svega da podnesu prijave kako bi se stvarna raspava o ovome povela tamo gdje se i treba voditi: pred sudovima.”