“Ovo je najhrabrije od svega što smo večeras probali” prokomentirao je Manov chef Hrvoje Kroflin. Radilo se o prilično nevjerojatnom desertu kojeg je poslužio mladi slovenski chef Mojmir Marko Šiftar. Šiftar je, naime, želio odati počast klasičnom slovenskom obiteljskom nedjeljnom ručku, koji uvijek mora početi goveđom juhom. Pa je na tanjur posložio sve elemente goveđe juhe, uključujući i kuhanu govedinu, te ih je predstavio u slatkim formatima.
Premda je Šiftarovu desertu nedostajalo ponešto svježine i kiseline, radi se o potencijalno briljantnom jelu, dostojnom finalnog natjecanja najboljih svjetskih mladih chefova.
Na prvoj regionalnoj prezentaciji novog ciklusa S. Pellegrinova globalnog natjecanja Young Chef 2019-2020, jučer su u bukureštanskom klubu Il Locale još nastupili Talijan Allesandro Rapisala s prilično dubokim, moćnim rižotom marinara i Mađar Rodrigo Sandor s lososom koji sam po sebi nije bio impresivan, ali su zato teksture cikle i touille od sušene kožice mlijeka bili fantastični.
Među nizom govornika koji su obilježili početak nove SP Young Chef kampanje, posebno treba istaknuti Cristinu Bowerman, vlasnicu i cheficu rimskog restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom Glass Hostaria i njen nadahnuti govor o motivaciji ljudi koji su odlučili kuhati u restoranima.
A mi bismo se željeli nadati kako će dovoljno mladih hrvatskih chefova pronaći motiv da se prijavi na natjecanje za najboljeg mladog kuhara na svijetu.