Na prvom izdanju zagrebačkog R’N’B Weekenda, novi gastro festival koji će se u svibnju održati u Gliptoteci, nastupit će chef Luka Košir. Jedan od najvažnijih predvodnika nove slovenske kuhinje u Zagrebu će održati masterclass posvećen patkama u gastronomiji.
U obiteljskom restoranu Brunarica Grič u mjestu Šentjošt nad Horjulom, Košir već nekoliko godina radi s Peterom Blombergssonom, foragerom, stručnjakom za slobodni uzgoj pataka i bivšim suradnikom Magnusa Nilssona u Favikenu. Košir i Blombergsson su na padinama Lavrovca u brdima središnje Slovenije otvorili prvu ekološki certificiranu farmu pataka u Sloveniji. Povrće u vrtovima oko restorana uzgaja Lukin otac Hinko Košir.
Koširova kuhinja je istraživačka, dosta oslonjena na fermentacije i inovativnu obradu namirnica, potpuno ukorijenjena u prirodu oko Griča i povremeno radikalna, ali od njegovih prvih dana u obiteljskoj kuhinji ima sljedbu koja bi vjerojatno bila spremna pješačiti do restorana na brdu. Košir i Blombergsson održali su jako zanimljiv masterclass na prvom izdanju Chef’s Stagea 2018. Koširov nastup na R’N’B Weekendu i tema njegova masterclassa dobar su izbor Hrvoja Petrića, cijenjenog hrvatskog restoranskog konzultanta i jednog od kuratora festivala.