Prije otprilike trinaest godina, u srpnju 2008. razgledavali smo, u društvu direktora i F&B menadžera , jedan veliki dubrovački hotel s pet zvjezdica. Hotel je na plaži imao kiosk s grillom i pećnicom, gdje su se pripremala mala fast food jela. Bio je vruć sunčani dan, a gospođa koja je radila u tom malom kiosku pokazala nam je termometar koji je pokazivao , ali doslovno, 49 stupnjeva. Nikad nismo vidjeli gore uvjete za rad u bilo kojem lokalu povezanom s hranom.
S obzirom na sve više ljetne temperature, hrvatski su ugostitelji razumjeli da restorani moraju biti klimatizirani ili naprosto neće moći raditi. Ovoga ljeta mnogo više zagrebačkih restorana ima ispravnu i efikasnu klimatizaciju u salama, ali ne znamo jesu li i restoranske kuhinje svugdje klimatizirane. Raditi bez klime i kraj jakih izvora topline dok je vani 35 stupnjeva, nehumano je, fizički opasno i posve eksploatacijski. U današnje vrijeme ispravna klimatizacija u restoranskim kuhinjama mora postati obavezni preduvjet za otvaranje i funkcioniranje restorana.