“Dugo sam razmišljao kako ovu stranicu učiniti korisnijom,” napisao je chef Mate Janković u veljači na svojoj Facebook stranici, “Ok, lažem, nisam. Ali svakako je trenutak za iskorak”. Tako je počela, zapravo nastavila se serija postova s detaljnim step-by-step receptima za klasične stvari poput rižota, baba ganousha ili ukiseljenog povrća. “Većina ljudi želi recepte,” objasnio je Janković na Facebooku, “Ono, gramaže, vrijeme kuhanja, boju lonca, temperature i to. Iskreno, nikad u životu nisam mrzio ništa kao pisanje recepata, ali budući da to Vi želite, ili ću ih pisati, ili za Vas pronaći one koji su dobri i koji funkcioniraju.”
Postupci su jasno i razumljivo objašnjeni i za ljude koji jedva znaju osnove kuhanja, a imaju i dovoljno profesionalnih detalja ključnih za dobro kuhanje. Sa šezdesetak tisuća fanova na stranici, zaključio je chef, vrijeme je za ozbiljnu igru. “Ok, ne tako ozbiljnu.”
Statusi su stvarno zabavni, a komentari “sretnika” koji pokušavaju skuhati jela ponekad urnebesni. “Zatim uzmemo majčine dušice i listiće dodamo u risotto. To je divota. Ako nemaš svježu, stavi sušenu, sretniče. Nemoj slučajno onu koju si našao u sobi sina u novinskom papiru pa ti je prodao foru da je to majčina dušica. Ovo je”, piše u receptu za rižoto s gljivama. Na Jankovićevoj stranici možete pratiti i direktne prijenose njegovih gostovanja u restoranima, posebno su zanimljive pripreme, a ako ste kompetitivni možete sudjelovati u challengeima poput onoga za omlet u kojemu je nedavno pobijedio Ivan Horvat. Dijelimo par svojih favorita.
Mate Janković
Dinstas sretnice dok ne dodje do karamelizacije? Zasto? Zato sto je okus intenzivniji, bolji, jaci. Ukratko, nije pizdurikast ko turska kava susjede s prvog dok tracate Ružu s drugog i gurate…