Hrvatska ekspozitura Jeunes Restaurateurs d’Europe, ugledne međunarodne udruge fine dining restorana, u nedjelju je u Zadru održao svoje glavno godišnje okupljanje, ovaj put pod egidom Talent & Passion.
Talent & Passion trebao je prema originalnom planu priredbe trajati cijeli dan, i to na otvorenim prostorima jednog od najljepših hrvatskih gradova . No zbog kiše i juga, organizatori su u zadnji čas morali potražiti prikladan zatvoreni prostor. Odlučili su se za nedavno uređenu, funkcionalnu i efektnu Providurovu palaču u strogom povijesnom centru Zadra.
Prije gala ručka u Providurovoj palači, članovi JRE-a i njihovi poslovni partnerinašli su se u Foši, gdje se uz nekoliko pozdravnih govora miješao koktel Maraschino Kiss, kojeg je renomirani barmen Marin Nekić osmislio u slavu višnje maraske i Maraskinog Maraschina. Gala u Providurovoj palači počela je velikim količinama pjenušca i šampanjca, uz niz malih predjela koja su se jela s nogu.
Sva su bila atraktivna, ukusna i zabavna, a najviše nam se svidio mikroterarij Monteova chefa Danijela Đekića, napravljen od raznih formi telećeg jezika i jestivog cvijeća. Impresionirali su, svakako, i Bobin tartar biftek od janjetine kao i mali, hrskavo-kremasti zalogaji od sipe i boba i palenta s pjenom od sira i njokima od skute Tea Ferneticha iz San Rocca.
Formalni dio gala ručka otvorili su Pergola i Draga di Lovrana dubokim, moćnim bisqueom od škampa, s nježnim repom škampa na bijeloj palenti . Slijedili su Navis i Badi s jakovskim kapicama i porilukom, hollandaiseom od školjki i izvrsnim aromatičnim vrganjima. Foša se predstavila čvrstom, snježnobijelom grdobinom s kompleksnim slatkim curryjem od gambera rossa. Nama se ipak najviše svidio tanjur kojeg su pripremili Pelegrini i Korak. Dimljeni pivac u kelju Rudija Štefana i trgani kozlić Bernarda Koraka oduševili su autoritetom visoke gastronomije. Desert Dubravkinog puta od bijele čokolade i maraschina bio je lagan, prozračan i graciozan.
Na afterpartyju glavnu su riječ vodili JRE-ovi važni partneri. Zagrebački čokolatijeri Taman predstavili su senzacionalne praline od ganachea od madagaskarskog criolla i praline s divljom borovnicom i ganacheom od whiskyja, pimenta i anisa. Moreno Coronica točio je odlični Gran Teran iz 2017. dok je vlasnik Zmajske pivovare Andrej Čapka fascinirao dugo odležanim tamnim pivom Critters Went Beserk, idealnim za steakove i janjetinu. Ugledni miksolozi Darko Uremović i Marijan Maksan miješali su koktele bazirane na Old Pilotsovim ginovima i votki i Nonninovom aperitivu i amaru
Jučerašnji JRE-ov Talent & Passion, koji je protekao bez pogreške, jedan je od definitivno najvažnijih ovogodišnjih gastronomskih događaja u Hrvatskoj.