Pustinja Stipančić jedan je od najboljih vinogradarskih položaja na dalmatinskim otocima. Riječ je o izrazito strmom vinogradu, s južnom ekspozicijom, djelomičnom dvostrukom insolacijom i podlogom od stijena, crvenice i gline. Pustinja Stipančić nalazi se blizu poznate Murvice, a ime Pustinja dolazi od pustinjačkog samostana iz 15. stoljeća.
Menadžeri i enolozi Stine već dugo znaju da najbolji njihovi plavci stižu baš sa Stipančiča. Pa su prije nekoliko godina počeli razvijati projekt single vineyard plavca sa Stipančića, koji se ovih dana pojavio na tržištu. Riječ je o prvom Stininom single vineyard izdanju.
Stipančić iz 2018. posve je netipično vino kad je riječ o otočkin plavcima. Ono je iznimno koncentrirano i ekstraktno, ali je zadržalo dosta svježine. Ono je na bouquetu toliko bogato da možemo govoriti o famoznom, masivnom zidu aroma karakterističnom za velika svjetska crna vina; u Dalmaciji tu važnu značajku posjeduju još jedino Stagnum i neka godišta Toljeva Dingača. Stipančić je nadalje jako ekstraktan i prepun slatkog zrelog voća, ali nije džemast.
Naposljetku, tanini su fenomenalni, moćni, veliki ali savršeno zreli i ispolirani: ovi su nas tanini podsjetili na vrhunska katalonska vina iz Priorata ili španjolska iz Tora.
Plavac Štipančić još je jako mlad i donekle zatvoren, pa se na nosu zasad osjete prije svega bazične arome šljiva i makije, s nešto dima, humidora i kože. Okus je taman, s puno voća i malo crne čokolade; vrlo je dug i ima mineralni završetak .
Plavac Stipančić najbolje je Stinino suho vino do danas, koje bi se trebalo piti uz ozbiljno elaboriranu hranu od crvenog mesa, uz smrčke, uz tartufe, osobito bijele i uz najfinije tamne čokolade.
Plavac Stipančić, izrazito nerustikalno vino, veliki je stilski i kvalitativni iskorak za Stinu, koji bi s vremenom mogao podići kvalitativnu letvicu dalmatinske vinske industrije.