U Parizu će 18. veljače 2019. biti dodijeljene nagrade The World Restaurant Awards , novi koncept restoranskih nagrada osmišljen za velike televizijske prijenose kojim se žele ispraviti mane sadašnjih utjecajnih izbora.
Ideja je postaviti nagrade koje u realnom vremenu reagiraju na brze promjene restoranskog tržišta i uzimaju u obzir njegovu novu stvarnost. Svaku dodjelu nagrada World’s 50 Best Restaurants ili Michelinovih zvjezdica prate kritike o zastarjelosti sistema ocjenjivanja, od razdvajanja nagrada za najboljeg chefa i cheficu na World’s 50 Best Restaurants do nerazumijevanja novih restorani formata u Michelinu, da ne spominjemo sistem ocjenjivanja koji kasni u cijelim fazama, pa najboljima ponekad bivaju proglašeni restorani koji su već davno prošli svoj zenit, dok zaista relevantni i najbolji restorani čekaju da budu nagrađeni za minuli rad.
Da bi ispravili dio tih problema, organizatori The World Restaurants Awardsa, novinari Joe Warwick i Andrea Petrini u partnerstvu s IMG-om, kategorije su podijelili u Big Plates i Small Plates, kako bi adresirali sve relevantne trendove u restoranskoj industriji.
Big Plates obuhvaća kategorije poput Restorana godine i Otvorenja godine, dok Small Plates odaje priznanje suvremenoj kulturi hrane “priznajući presudnu ulogu koju društveni mediji igraju u svjetskoj restoranskoj industriji”, koristeći subverzivni jezik koji propituje trenutne gastro trendove i mode.
Kategorije će se mijenjati svake godine u dogovoru sa sudačkim žirijem. U žiriju će biti 100 vodećih imena svjetske gastronomije poput chefova Yannicka Allénoa, Elene Arzak i Alexa Atale, i najbolji gastro novinari iz cijelog svijeta. Ovo su kategorije:
Restoran godine
Bira se među pobjednicima drugih Big Plates kategorija.
Otvorenje godine
Restorani otvoreni između 1. rujna 2017. i 30. rujna 2018.
House Special
Restorani koje definira jedno specifično jelo
Off-Map Destination
Restorani na zabačenim mjestima put do kojih je već iskustvo za sebe
Originalno razmišljanje
Nagrada za pomicanje granica, kreativnost i umjetnički izričaj restorana i chefova
Bezvremeni klasik
Izuzetni restorani koji rade dulje od 50 godina
Događaj godine
Nagrada za najbolja gostovanja i pop-upove
Atmosfera godine
Nagrada za najbolji servis, glazbu i ukupnu atmosferu
No Reservations Required
Nagrada za restorane u koje se dolazi bez rezervacije
Etičko promišljanje
Nagrada za ekološku i društvenu odgovornost
Forward Drinking
Nagrada za najbolje nove ideje u pićima
Suradnja godine
Nagrada za najbolje suradnje restorani dobavljača
Instagram profil godine
Nagrada za najbolji Instagram profil posvećen restoranima i hrani. Instagram je najvažnija društvena mreža za restoransku industriju
Kolica godine
Za one koji vjeruju da je posluživanje s kolica uvijek u modi
Tattoo-Free Chef
Nagrada za kuhare čija tijela nisu slikarska platna
Restoran koji poslužuje crno vino
Za oni koji ignoriraju modu i piju crna vina
Kuhinja bez pincete
Nagrada za slobodni stil aranžiranja tanjura
Duga žurnalistička forma
Jer svijet još treba temeljito pisanje o restoranima