Od prvog lipnja polako se počinjemo vraćati u staro normalno. Realno je očekivati da su lockdowni stvar prošlosti i da će najkasnije od jeseni restorani raditi po predepidemijskom režimu.
Realno je, nadalje, pretpostaviti da će pojedini restorani do kraja godine bilježiti izvrsne promete, jer su se ljudi zaželjeli izlazaka a raspolažu stanovitim viškom novca, budući da se za vrijeme lockdowna nije smjelo ni izlaziti ni putovati.
Kako bi se restorani trebali postaviti u prvom postepidemijskom razdoblju? Stilovi su ovdje manje bitni: netko može kuhati progresivno, netko drugi može kuhati moderno i ugodno, a netko treći može kuhati sasvim tradicionalno.
Bitna je, i to više nego ikad prije, čista kvaliteta. Gosti su se zaželjeli izlazaka, imaju ih čime platiti i ne žele tolerirati prosječnost i dosadnost. Što god da restorani rade, u idućih godinu dana moraju to raditi najbolje što mogu.
Restorani s lošim sastojcima, slabim kuhanjem i nemarnim servisom trenutno nemaju šanse. Svaki bečki, svaki biftek, svaka goveđa juha sada moraju biti najbolji što ih pojedini restoran može pripremiti jer gosti očekuju više nego prije epidemije.
Restorani odmah danas moraju razumjeti da su se kriteriji pomakli prema gore. Oni restorani koji to na vrijeme shvate, u narednih bi 12 do 18 mjeseci mogli izbrisati značajan dio gubitaka iz pandemijskog razdoblja.