Premda je opća razina restoranskog kuhanja na obali još prilično niska, u protekla dva i pol mjeseca, koliko smo se skoro neprekidno vozili uz nore, neke vrlo pozitivne značajke hrvatske gastronomije sve jače dolaze do izražaja, bilo da je riječ o tehnički iznimno visokoj razini kuhanja ili fenomenalnim sastojcima ili o svjetski relevantnom servisu.
Evo kratke liste naših najugodnijih iskustava. Na ovoj listi, nažalost, nema Pelegrinija, Montea, Bateline i Pergole, jer ih ovog ljeta još nismo stigli posjetiti.
1. Tehnički perfektno moderno kuhanje (Jeffrey Vella u Cap Aureo, Hrvoje Zirojević u Laganiniju, Daniel Tschachler u Noelu Buje)
2. Kreativno lokalno kuhanje (Deni Srdoč u Dragi di Lovrana, Matija Bregeš u Boškincu, Jeffrey Vella, Hrvoje Zirojević)
3. Spektakularni fusion (nigiri s velikim kvarnerskim škampima, Saša Pribičević u Matsunokiju)
4. Najbolji i najluksuzniji sastojci ( Plavi podrum, Navis )
5. Visoka lokalna bistronomija (poširane skuše u Johnsonu)
6. Nepobjedivi ambijenti (Nautika, terasa u moru Orsan Gverovića, Morganov vrt nad zapadnom Istrom, terasa Drage di Lovrana, atrij Puteus Palacea, Laganinijeve lože)
7. Najuzbudljiviji street food (Chili fusion streetfood Vida Nikolića u Poreču)
8. Svjetski relevantne vinske karte (Noel Buje, Alfred Keller, Plavi podrum, Nautika)
9. Nepogrešivi servis (Nautika, Laganini)