Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što učiniti kad vam chef kojeg plaćate 25 tisuća kuna mjesečno jednog jutra kaže da više neće dolaziti na posao?

kuhinja-kuhari

Vrijeme radnje: Ljeto 2022 (zato su u naslovu kune, a ne euri).

Mjesto radnje: Zagreb, jedan dosta luksuzan restoran

Što se dogodilo: Chef rano ujutro zove vlasnika restorana i kaže da od danas neće dolaziti na posao. Vlasnik prvo kaže da je sve okej, i da si chef uzme slobodan dan. Chef na to pojašnjava da od danas više uopće neće dolaziti na dolaziti na posao, jer više ne želi raditi u tom restoranu.

Vlasnik je potpuno šokiran.

Prvo, restoranu ide izvrsno, stalno je pun i ne može bez chefa. Gdje usred ljeta odmah naći novog glavnog kuhara?  Drugo, chef je na plaći od 25 tisuća kuna. Chef je, dakle, predstavljao značajnu investiciju u restoranskom proračunu. I sad je ta investicija otišla niz sudoper. 

Epilog: restoran se zahvaljujući dugogodišnjem visokom renomeu nekako izvukao, našao novu kuharsku ekipu i sada ponovno odlično posluje. Vlasnici, naravno, i dalje često pričaju što im je bivši chef napravio. 

Bezbroj smo puta napisali koliko je posao glavnog chefa stresan. Više smo se puta u zadnjih 25 godina uvjerili da neki kuhari jednostavno nisu kadri podnijeti pritisak posla, složene međuljudske odnose u kuhinji i neizbježne sukobe s vlasnikom, osobito u restoranima u kojima vlasnici značajno, skoro do zadnjeg tanjura definiraju i usmjerenje kuhinje.

No, ni jedan profesionalac naprosto ne smije prestati dolaziti na posao bez nekog razumnog otkaznog roka, jer tako krši sva pravila svoje profesije, izravno ugrožava funkcioniranje restorana i trajno narušava svoj profesionalni ugled, što se uvijek odražava na njegovu karijeru. U ovom i u svim sličnim slučajevima pokazuje se da biti chef nije isto što i biti dobar kuhar. Mnogi dobri kuhari naprosto nisu kadri biti chefovi.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Što učiniti kad vam chef kojeg plaćate 25 tisuća kuna mjesečno jednog jutra kaže da više neće dolaziti na posao?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min