Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTRAJK UGOSTITELJA Bez smanjenja PDV-a i obustave naplate poreza, 40 posto lokala neće doživjeti proljeće

ugostitelji-presica

Vlasnici četrdeset posto restorana, barova i kafića u Hrvatskoj misle da neće dočekati proljeće otvoreni. Njih čak 80 posto boji se da će morati davati otkaze. Bez posla bi samo u ugostiteljstvu moglo ostati 20.000 ljudi, to je trećina ukupne radne snage. Uz posredni utjecaj na industrije vezane uz ugostiteljstvo, na dobavljače, pivare, vinare, proizvođače sokova, inventara, sanitarnog materijala…situacija je katastrofalna.

Ugostitelji smatraju da je država paketom mjera tijekom pandemije uspjela zaštiti tradna mjesta, ali upozoravaju da će bez hitnih dodatnih mjera ugostiteljstvo izgubiti toliko supstance da će oporavak biti potpuno neizvjestan. Realno, ugostiteljski biznis dugoročno je neodrživ već nekoliko godina, točnije otkad je vlada Andreja Plenkovića PDV na ugostiteljske usluge digla s 13 na 25 posto. Korona kriza samo je ubrzala propadanje. Ugostitelji stoga traže obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021, sniženje stope PDV-a na hranu i pića na 10 posto i potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om. 

“Mjere za spas radnih mjesta jesu spasile radna mjesta, ali nisu spasile nas poduzetnike jer država nije uopće nama pomagala. Nama su pomagale naše lokalne zajednice koje su nam dale da proširimo terase bez dodatne naknade primjerice. Mi ne tražimo besplatan novac, ne želimo postati uhljebi niti socijala. Želimo raditi, plaćati poreze, da bismo platili porez moramo moći preživjeti zimu. Da bismo preživjeli, trebamo pojačati ekonomsku aktivnost a naša aktivnost će biti nešto manja, mi želimo posuditi novce da podmirimo troškove do nule,” poručili su na press konferenciji predstavnici organizatora prosvjeda Udruga ugostitelja primorsko-goranske županije. 

Najveći problem u ovoj situaciji, upozorili su, jest nedostupnost kapitala koji je vlasnicima lokala hitno potreban da prežive krizu. “Kada bismo imali porezno prihvatljive uvjete, naši indikatori u bankama iz crvenog bi otišli u žuto i mi bismo mogli posuditi novac. Ne tražimo besplatan novac, tražimo preferencijalnu stopu na hranu od 10 ili 13 posto, s tim da preferiramo 10 posto. Kako bi nam bankarski koeficijenti ušli u žuto, a sad su u crvenom, treba nam ta preferencijalna stopa. Dopusutite nam da radimo, plaćamo najamnine, da plaćamo poreze”, rekao je predsjednik Udruge Vedran Jakominić.

U današnjem štrajku sudjelovalo je oko 400 lokala. Iako su dobili javnu podršku nacionalne strukovne udruge, ugostiteljima iz Istre i Kvarnera kolege iz drugih dijelova Hrvatske nisu se htjeli pridružiti u štrajku. Poslovična razjedinjenost i građanska neosviještenost među ugostiteljima, nažalost, još je previše raširena za ozbiljniju borbu. Istra i Kvarner još su se jednom pokazali kao predvodnici. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

ŠTRAJK UGOSTITELJA Bez smanjenja PDV-a i obustave naplate poreza, 40 posto lokala neće doživjeti proljeće

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min