Grupa studenata Stanforda skuhala je pivo po kineskom receptu starom 5000 godina. Mentorica im je profesorica kineske arheologije Li Liu, koja je otkrila najstarije dokaze o proizvodnji piva u Kini, u sklopu istraživačkog projekta Arheologija hrane: Proizvodnja, konzumacija i ritual. Rad je objavljen u proljeće 2016. piše Stanford News Service, u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. U rad su uvršteni i dokazi o proizvodnji piva u Kini. Koristeći antičke tehnike kuhanja, studenti su napravili nekoliko piva. Recepte su dobili iz analiza tragova piva u keramičkm posudama s nalazišta na sjeveroistoku Kine, čija se starost procjenjuje na 5000 godina.
Prema Stanfordovu istraživanju, pivo se u Kini pravilo uglavnom od ječma i prosa, s dodatkom trave na zapadu poznate kao Jobove suze (Coix lacryma-jobi). U posudama su pronađeni tragovi yama i ljiljanova korijena. Najstariji dosad poznati dokazi o proizvodnji piva u Kini sežu 4000 godina u prošlost. Pretpostavlja se da se ječam iz zapadne Azije proširio po Kini upravo kroz proizvodnju piva. “Naši rezultati ukazuju da je ječam u Kinu ušao s proizvodnjom alkohola prije nego kao hrana,” rekla je profesorica Liu. Prema njezinim otkrićima pivo je u Kini više sličilo na kašu nego na pivo kakvo znamo danas, bilo je slatko i voćno, bez imalo gorčine. Sastojci korišteni za fermentaciju nisu se filtrirali, a pivo se pilo pomoću slamki sijena. Rezultati obnove povijesnog kinesko gpiva koristit će se za daljnja istraživanja o proizvodnji alkohola na kojima profesorica Liu radi.