Rovinjski Monte nedvojbeno zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. Monte jest jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj, koji, međutim, radi samo šest mjeseci godišnje, pa zato nije ušao u uži izbor najboljih hrvatskih restorana Kulta Plave Kamenice, u kojem je glasovalo četrdesetak hrvatskih chefova i restoranskih profesionalaca. Jedan od kriterija bio je da restoran mora raditi cijelu godinu.
No, i s brojnim drugim Michelinovim preporukama može se ozbiljno polemizirati. Primjerice, preporuku je dobio Boban, koji zaista spada među lošije restorane u Zagrebu. S druge strane, preporuku nije dobio Pelegrini, kojeg hrvatski kuhari i restorateri smatraju uvjerljivo najboljim hrvatskim restoranom. Na kontrastu Bobana i Pelegrinija pada, nažalost, uvjerljivost prvog Michelinova hrvatskog vodiča. Preporuke nisu dobili ni Bevanda, ni Plavi podrum; Michelinovi inspektori uopće nisu boravili na Kvarneru, kao ni u srednjoj Dalmaciji i očigledno su restorane ocjenjivali dosta davno, jer među preporuke je, primjerice, uvršten zagrebački bistro Fajn koji ne postoji već pola godine. Bez obzira na ove očigledne pogreške koje se Michelinu inače redovito dešavaju kada dođe na novi teritorij (cijeli je Manhattan ismijavao njihov prvi njujorški vodič s početka dvijetisućitih), svi moramo biti zadovoljni zbog ulaska hrvatskih restorana u Michelinov sustav. Radi se o dodatnoj, iznimno značajnoj, toliko neophodnoj promociji hrvatske gastronomije, kao jednog od najvažnijih elemenata naše turističke industrije. Valja se samo nadati da će idući Michelinov vodič biti pažljiviji, precizniji i aktualniji.