Prije deset godina u Japanu su napravili TV seriju Begin Japanology, u kojoj su istraživail različite aspekte tradicionalne i suvremene japanske kulture. Serija je bila vrlo uspješna, emitirala se sedam sezona, ukupno 285 epizoda, i distribuirala izvan Japana, među ostalim i u Velikoj Britaniji. Osim intervjua s kuharima, proizvođačima hrane i poznavateljima japanske kuhinje, Begin Japanology je na neobične, često ekscentrične načine, pokušavao pokazati važnost različitih detalja u japanskoj kuhinji. Netko je na Eateru ovih dana iskopao insert iz epizode u kojoj se objašnjava koliko iskustva i finesa je potrebno za dobar sushi nigiri. Da biste nigiri proglasili dobrim, on mora imati propisan oblik, teksturu, temperaturu, okus i cijelu kompoziciju. Begin Japanology je uzeo dva naizgled identična nigirija, jedan koji je radio početnik i drugi koji je napravio iskusni sushi majstor. Podvrgli su ih suludim testovima. Sushije su među ostalim stavili u zračni tunel da vide hoće li vjetar odnijeti ribu s riže, mjerili su vrstu i jačinu pritiska prstiju na sushi, a najupečatljivija stvar bila je snimka dvaju nigirija magnetskom rezonancom. Razlika je drastična.