Vijest zvuči kao novi prilog rastućoj industriji Covid fake newsa, ali dolazi iz prilično uglednog izvora. Sveučlište u Bologni, uz podršku EIT Fooda, europske mreže za istraživanje hrane, objavilo je da je otkrilo sastav dodatka prehrani koji bi mogao zaštititi organizam od zaraze Covidom-19. Projekt je nazvan SPIN, kao skraćenica za spermidin i eugenol, glavne sastojke za koje su utvrdili da bi kao dodatak prehrani mogli spriječiti zaraze korona virusom.
Spermidin je spoj koji se dobiva iz pšeničnih klica i među ostalim utječe na autofagiju, prirodni metabolički proces kojim stanice razgrađuju i recikliraju stanične komponente i iz tijela izbacuju vlastite otpadne tvari. Bolonjski znanstvenici tvrde da je to važno jer bi snažniji stanični metabolizam mogao spriječiti da zaraza Covidom-19 izazove najteža oboljenja pluća i smanjiti smrtnost.
Eugenol, koji se nalazi u esencijalnom ulju klinčića, blokira više vrsta virusa među kojima i koronu, tako što otežava njihovo razmnožavanje. Riječ je u svakom slučaju o inovativnoj strategiji, s golemim komercijalnim potencijalom. Prehrana u službi imuniteta najavljuje se kao jedan od najvažnijih trendova u 2021. godini. Ako je suditi po prijašnjim trendovima, prirodni zaštitnici od virusa, bili oni stvarna pomoći ili marketinški trik, nesumnjivo će preplaviti ljekarne i trgovine zdrave hrane.
Koordinator SPIN projekta Giovanni Dinelli s odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta u Bolonji, potvrdio je da njegov tim već radi na listi prirodnih namirnica s visokim udjelom spermidina i eugenola, od kojih će se proizvoditi novi dodatak prehrani. Testirat će ga na raznim staničnim modelima u laboratoriju.
Znanstvenici naglašavaju da njihovo otkriće nema nikakve veze s istraživanjem lijekova i cjepiva za Covid-19 i da se ne može smatrati zamjenom ili nadomjestkom za njih.