Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKA PREMIJERA Stagnum iz berbe 2011. duboko je, elegantno i gotovo mekano vino za kriterije plavca malog

Frano Miloš provodi prilično jedinstven  eksperiment  u okvirima hrvatske vinske industrije. Zahvaljujući dobroj reakciji kupaca, taj se eksperiment počeo pretvarati u redovitu praksu, s izvrsnim rezultatima. Miloš, naime, svoje elitno crno vino Stagnum pušta u prodaju poslije desetak godina odležavanja.

Tako smo jučer probali Stagnum iz 2011. godine, koji je dozrijevao šest godina u velikim hrastovim bačvama i još četiri godine u boci. Stagnum iz 2011. prvi je Stagnum od berbe 2009, jer je 2010. Miloš razumljivo preskočio, kao što će preskočiti i 2014.

Takva praksa dugih odležavanja, koja podsjeća na vrlo tradicionalni barolo, na pojedine gran reserve iz Rioje ili na Quintarellijev Amarone; takva praksa potrošaču donosi značajnu prednost da odmah može piti vino koje je kupio. Loša strana te prakse jest nužno visoka cijena. No, rezultati su zato impresivni.

Glavna značajka novog Stagnuma jest da je zadržao monumentalnost, snagu i ekspresivnost tipičnu za najbolja Miloševa vina, ali da je dugim i precizno tempiranim odležavanjem sve te značajke rekontekstualizirao.

stagnum-2011

Naime, koliko god da je velik i moćan, novi je Stagnum uzorno elegantan i gotovo mekan za kriterije plavca malog. Tu osobito impresionira tretman tanina koji su naravno masivni, ali posve zreli i veoma ugodni, što je kod plavca jako teško postići.

Bouquetom novog Stagnuma dominiraju terroirski tipična vruća zemlja, makija, svježe i pečene šljive, uz tragove crne čokolade i toplih začina. U jednom se trenutku u čaši osjetio i miris mesnog ekstrakta koji je, međutim, nestao nakon desetak minuta (ovo bi vino svakako trebalo dekantirati).

Stagnum je na nepcu topao, s još uvijek puno tamnog voća, diskretnim čokoladnim elementima i jako dugim završetkom. Petnaest posto alkohola toliko je dobro integrirano da se Stagnum iz 2011. pije lako kao bilo koje vino s 13 posto alkohola. 

Iskustva s boljim bocama starih Stagnuma poput 2003, koje još mogu biti u izvrsnom stanju, uči nas da Stagnum iz 2011. pred sobom ima barem deset do petnaest godina života u vrhunskoj formi.

Izlazak svakog novog Stagnuma značajan je događaj za hrvatsku vinsku scenu, s obzirom na opravdano kultni status tog vina. Ovaj Stagnum važan je i zbog toga što spada u onih nekoliko vina koja mijenjaju definiciju peljeških plavaca, a istodobno ostaju vjerna njihovim glavnim identitetskim osobinama.

Gastropreporuka Jučer smo pili Stagnum uz smrčke u umaku od maslaca, s kojima se perfektno složio. Bijeli tartufi i aromatičniji crni tartufi, jelenji file, teži steakovi, vrhunska janjetina ali i plava tuna, morali bi ići izvrsno uz ovo veliko vino.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

SVJETSKA PREMIJERA Stagnum iz berbe 2011. duboko je, elegantno i gotovo mekano vino za kriterije plavca malog

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min