Premda su istarska vina i istarska hrana već desetljećima iznimno popularni, u Zagrebu nikad nije bilo ozbiljnog istarskog restorana. Pamtimo tek jedan simpatičan pokušaj na Gračanskoj cesti, Pavel, koji je davno propao, te Laganini na Vrbiku koji je već godinama u slobodnom padu.
Ta neobična situacija, da najcjenjenija regionalna gastronomija nema dostojnog predstavnika u glavnom gradu, trebala bi se ispraviti početkom srpnja Tihomir i Vesna Miletić, vlasnici renomiranog restorana Tač, u Preradovićevoj ulici planiraju otvoriti Istrianu. Istriana by Tač riječ je o zasad radnom imenu) kuhat će sezonsku istarsku hranu: u sezoni grancigula glavna zvijezda menija bit će rakovice, a u sezoni švoja listovi.
Istriana će pripremati i puno plave ribe, posvetit će se marinadama, dok će na mesnom dijelu jelovnika glavnu riječ voditi divljač i boškarini, koje gospodin Miletić nabavlja preko Agencije za ruralni razvoj Istre. Istrianinim interijerom dominirat će otvoreno ognjište. Uz četrdesetak mjesta u restoranu, Istriana će imati i uličnu terasu. S obzirom na dugogodišnju uspješnost Tača i na profesionalizam vlasnika, otvaranje Istriane moglo bi prerasti u jedan od glavnih ovogodišnjih restoranskih događaja u Zagrebu.