Dok pripremamo zeleni detalj na današnjoj odjeći, jer ipak je Dan Sv. Patrika, lagano pijuckamo sjajan viski koji nedavno dobili na poklon. Čini nam se kako je pozadina ovog izdanja gotovo savršena podloga za pravi irski ugođaj. Radi se o irskom single maltu Brabazon Series 03 destilerije Teeling iz srca Dublina.
Sredinom 18. stoljeća u Irskoj je radilo preko tisuću destilerija, a većinom su proizvodili ono što danas nazivaju Irish Pot Still. Radi se o načinu kojem su Irci doskočili visokim porezima na ječmeni slad (malt). Jednostavno su počeli raditi viski i od nesladnog (nemaltiranog) ječma.
Nažalost, broj destilerija je u idućih stotinjak godina spao na jednu jedinu, onu u Midletonu, poznatiju pod nazivom Jameson. Danas je situacija ipak bolja i u zadnjih desetak godina otvoreno ih je gotovo četrdeset, a kako saznajemo vjerojatno će se otvoriti još dvadesetak novih.
Jedni od pionira novog irskog viski vala upravo su osnivači destilerije Teeling, prve novoizgrađene u Dublinu nakon punih 125 godina i pozicionirane nedaleko one koju je njihov predak osnovao još 1782. godine pa svakako već po tome kuriozitet.
Teelingovi su poznati i kao osnivači destilerije Cooley koja proizvodi poznate brandove Kilbeggan, Tyrconnell i dimljeni Connemara. Cooley je 2011. godine prodana grupaciji Beam Suntory za 71 milijun eura što je omogućilo i financijski neovisno osnivanje Teeling destilerije 2015. godine.
Uz financijsku vrijednost destilerije Cooley ostali su vlasnici i dobrog dijela zaliha bačava punih viskija. Irski viski poput škotskoga mora stariti u bačvama najmanje tri godine, a kako je nova destilerija osnovana tek 2015. bez tih zaliha prva izdanja bi se vjerojatno pojavila tek sada.
Stare zalihe dale su im vjetar u leđa i do danas vrlo mudar odabir i kupažiranje tih zaliha temelj su kvalitete novih izdanja pod etiketom Teeling Distillery.
Teeling Brabazon Series 03 14 YO Single Malt izuzetno je privlačno izdanje, atraktivne tamne boce i pakiranja, a radi se zasigurno o viskijima iz zalihe Cooley bačava jer su destilirani još 2005. godine. Colley je, napomenimo, destilerija koja koristi dvostruku destilaciju što je dokaz uvriježenog i nadasve pogrešnog stereotipa o trostrukim irskim destilatima.
Za razliku od Irish Pot Stilla koji smo spomenuli, ovdje je riječ i o klasičnom single maltu, viskiju od samo malt ječma.
Druga zanimljivost je što je nakon inicijalnog starenja u burbonskim bačvama dovršetak procesa ili finiširanje napravljeno u bačvama španjolskog šerija. Za razliku od većine današnjih šeri bačava za viski industriju koje su samo brzinski preparirane ovinjavanjem, u ovom slučaju riječ je o bačvama starima 90 godina u kojima je nastajao pravi šeri sorte Pedro Ximenez (PX). Bačve su odabrane u suradnji s obiteljskom bodegom iz Jereza specijaliziranom upravo za PX.
Punjen je s nešto viših 49,5% alkohola što mu daje tijelo i opulentnost, ali je i dalje izuzetno pitak. Ono što je doista ugodno su bogate note arome datulja, suhih šljiva i smokava karakteristične za PX šeri, upotpunjene začinskim notama pržene kave i cimeta. Sve je zaokruženo karakterističnim notama burbonskih bačava, biskvita i zaista velikom voćnošću naranči, banana i sušenih marelica. Tu voćnost posebno naglašavamo. Iako se radi o dominantnoj aromatici koja stvara slatkasti dojam (upravo zbog Pedro Ximenez sorte), nikako ne prelazi granicu estetike viskija, dapače doprinosi užitnosti.