Zagrebačka Tekka, najbolji gradski japanski restoran, u ponedjeljak se ponovo otvara za goste. Tekka nema terasu, pa je utoliko zanimljivije vidjeti kako se prilagodila epidemiološkim uputama za rad restorana. “Smanjili smo broj mjesta s 50 na 35, dakle za trećinu,” rekao nam je jutros Tekkin vlasnik Mario Minder.
“Tako smo postigli razmak između stolova čak i nešto veći od propisanih metar i pol,” kaže gospodin Minder. Tekkin primjer pokazuje kako je moguće organizirati posao i i blagovaonicama koje nisu osobito velike. Kapacitet od 35 mjesta, uz uhodanu dostavu sushija, Tekki bi trebao omogućiti da uspješno nastavi raditi. Tekka je, podsjetimo, ušla u fokus interesa hrvatske javnosti prije mjesec dana, kad su je inspektori zatvorili zbog stolića od dva kvadrata ispred restorana, na kojem se izdavala hrana za van.
Tekkin je slučaj razotkrio represivne postupke Državnog inspektorata prema ugostiteljima. Poslije žestkog pritiska javnosti, Tekka je ponovo proradila (kao i većina drugih zaprečaćenih restorana). Vlasnik se javno zahvallio medijima na podršci.