Kad je dan dovoljno vedar, s terase podruma Giorgia Claia vidi se more. Motovun i Učka jasno se vide s Claijeve terase i kad je horizont čipkast i maglovit. Santa Lucia i Sveti Jakov dva su najvažnija i najpoznatija vinogradarska položaja u cijeloj Istri.
I Claievi pogledi i autentični istarski grand cru vinogradi, i prvorazredni maslinici i tri metra visoke trske uz cestu, sastavni su dio područja koje možemo nazvati terroirom Zapadne Istre.
Enološki gledajući, riječ je o jednom od najvažnijih područja u cijeloj Hrvatskoj, jer Giorgio Clai ondje proizvodi Bronbonero i Sveti Jakov, Kozlović Santa Luciu, Coronica jednu od najmineralnijih zamislivih mladih malvazija, a Cattunar nevjerojatne stare terane.
Gastronomski gledajući, Zapadnu Istru obilježavaju briljantna Pergola, vibrantna Marina Gaši i tartufarski epicentar Hrvatske, San Rocco u Brtonigli.
Ovih se mjeseci sve to mijenja. Prvo je Franco Cattunar otvorio luksuzni vinski hotel iznad Brtonigle. Zatim se počeo graditi još luksuzniji hotel San Canzian udaljen jedno kilometar i pol od Claijeve vinarije, gdje će se uskoro otvoriti istarski Noel.
Pa su Claievi poslovni partneri odlučili otvoriti nekoliko raskošnih apartmana. Istodobno, vlasnici San Servola, jedne od vodećih hrvatskih malih pivovara, u blizini Buja planiraju otvoriti butikni hotel.
Zapadna Istra doživljava turistički procvat. Zasad se čini da je riječ o optimalnom smjeru; o terroirskom i luksuznom turizmu, koji maksimalno koristi prirodne prednosti svojih lokacija, a da ih ne devastira. Terroirski turizam Zapadne Istre, pokaže li se održivim, mogao bi se pretvoriti u jedan od najvažnijih hrvatskih turističkih modela.