Cijela slovenska restoranska scena okupila se 8. svibnja u golf resortu u Smledniku, na svečanoj dodjeli ovogodišnjih nagrada za najbolje slovenske restorane The Slovenia Restaurant Awards.
Treće izdanje nagrada kulminiralo je gala večerom na kojoj je nastupilo 16 vodećih slovenskih chefova na čelu s Anom Roš, Tomažem Kavčičem, Janezom Bratovžem, Ivanom Jagodicem i Jurom Tomičem.
U izboru je sudjelovao 201 restoran koji je izabrala četveročlana komisija, a restorani su izabrani glasovima profesionalaca iz slovenske restoranske industrije, većinom članova slovenske Gastronomske akademije te javnim glasanjem publike. Glasanje je kontrolirao Deloitte Slovenia.
Nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija i četirima regijama, a u konkurenciji su bili restorani koji rade najmanje godinu dana i zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i originalnosti.
Iako Michelin uporno (i nepravedno) zaobilazi Sloveniju, Hiša Franko je drži visoko na utjecajnoj San Pellegrinovoj listi World’s 50 Best Restaurants, a slovenski chefovi grade vidljivu i međunarodno relevantnu scenu već prepoznatu u svijetu. Gastronomija je danas najbrže rastući segment slovenskog turizma. Evo dobitnika ovogodišnjih nagrada The Slovenia Restaurant Awards:
Hiša Franko, Kobarid
Gostilna pri Lojzetu- dvorac Zemono
Vila Podvin, Radovljica
NAJBOLJI RESTORANI PO REGIJAMA
Hiša Franko, Kobarid – Alpska Slovenija
Gostilna pri Lojzetu-dvorac Zemono – Mediteranska i kraška Slovenija
Hiša Denk – Termalna Panonska Slovenija
JB – Ljubljana i centralna Slovenija
Vox Populi nagrada publike – Hiša Franko, Kobarid
Najbolji servis – Cubo, Ljubljana
Najbolja gostilna – Gostilna pri Lojzetu-dvorac Zemono
Najbolji hotelski reatoran – Dvorac Otočec
Najbolje novo mjesto – Domačija Belica
Najbolji reatoranski profil na društvenim mrežama – Bazilika Družina, Darja Končarevič
Gastro influenceri – Jernej’s Kitchen, Jernej Zver i Maja Galuf