Od večeras je u Zadru otvoren Bitro Tian Am Meer, hrvatski pop-up Paula Ivića, glasovitog bečkog chefa hrvatskih korijena. Ivićev Tian prvi je restoran na svijetu koji je dobio Michelinovu zvjezdicu za menije bez mesa. Ivić je propagirao vegetarijansku i vegansku visoku kuhinju godinama prije nego je to postao trend. Tian u Beču još ima zvjezdicu, a Ivić je neformalniju ljetnu verziju svog koncepta odlučio dovesti u Hrvatsku.
Bistro Tian Am Meer je pop-up restoran, radit će od 1. lipnja do 18. rujna u Falkensteinerovu Resortu Punta Skala, a jela će se bazirati na dalmatinskim ljetnim namirnicama. Sve namirnice u Tianovom zadarskom bistrou dolaze iz malih OPG-ova u okolici, vina su također organska, na karti dominiraju hrvatska vina i najpoznatiji austrijski prirodni vinari.
Osim Tiana u Beču, Ivić vodi i restoran u Münchenu koji također ima Michelinovu zvjezdicu. Dolazak zaista vrhunskog restorana u Zadar golemi je pomak za taj gastornomski ne osobito ambiciozan grad. Uz Ivića, restoran na hrvatskoj obali planira otvoriti i slovenska chefica Ana Roš, dok Talijan Emanuele Scarello počinje već drugu uspješnu sezonu u svom restoranu Agli Amici u Rovinju. Otvaranje pop up verzije Tiana u Falkensteineru uvjerljivo je najvažniji događaj za zadarsku gastronomiju unatrag vrlo mnogo godina.