U utorak je u pizzeriji O’Hara na zagrebačkoj Malešnici gostovao chef Tom Gretić. Zajedno s O’Harinim pizzaiolima, Gretić je kreirao gourmet pizze koje su se prodavale za 200 kuna. Ako vam je ova vijest neobična, uskoro ćete se naviknuti na poznate hrvatske chefove u O’Hari i pizze od 200 kuna. Gretićevo gostovanje, naime, bilo je premijera Autorskog utorka u O’Hari, novog programa najbolje hrvatske pizzerije kojim se, osim uzdizanja pizze na ozbiljniju gastro razinu, sakuplja novac za zagrebački Centar za autizam. “Nekoliko puta smo surađivali s Centrom za autizam i ta su nam se djeca uvukla pod kožu”, kaže osnivač O’Hare Marin Vanjak. Na Gretićevom Autorskom utorku za Centar je sakupljeno je 3500 kuna. Svaki stol može naručiti jednu autorsku pizzu, koju chef i vinar odnosno pivar koji ga prati, prezentiraju osobno, a gosti ih mogu pitati što god ih zanima, što znači da se praktički i osobno upoznaju.
Bili ste? Niste? Šteta!Ne znam kako vam dočarati ovaj spektakl okusa i doživljaj fenomenalnog druženja…Tom je…
Gepostet von O'Hara Zagreb am Dienstag, 17. Oktober 2017
Vanjakova ideja o pokretanju Autorskog utorka dosta je dobro primljena među chefovima. Idućeg utorka 31. listopada zagrebačka publika moći će uživati u pizzama splitskog chefa Brace Sanjina iz restorana O’Zlata s vinima Klaudija Tomaza, a zasad su potvrđena gostovanja chefova Hrvoja Zirojevića iz hvarskog Laganinija, Filipa Horvata iz Bistroa Ab Ovo i Tea Ivaniševića iz Bistroa Apetit. Prema još neslužbenim informacijama u O’Hari bi trebali gostovati i Igor Gudac iz Ducka, Ante Udovičić iz hvarskog Lemongardena i Jure Tomič iz Osterije Debeluh u Brežicama. Ne bismo imali ništa ni protiv pizza Davida Skoke, Marine Gaši ili Priske Thuring, ali i sadašnji lineup je više nego zanimljiv. “
Voljeli bismo da se svi uključe i odazovu, a posebno želimo potaknuti i mnoge mlade i još nepoznate cheove da sudjeluju”, kaže Marin Vanjak, “Cilj je okupiti kolege sa zadatkom osmišljavanja njihovog kreativnog viđenja pizze. Pizza je dosta zahtjevan element, jer je dvodimenzionalna, a zadatak je izaći iz gabarita već viđenog i dobiti trodimenzionalnost. To je jako težak zadatak, ali uzbudljiv i veliki izazov za dobrog kuhara.” Jedino O’Harino pravilo na Autorskom utorku je da tijesto za pizzu pripremaju njihovi pizzaioli koji i peku pizze. Nadjev i priprema svih sastojaka u rukama je chefova. Za chefove čiji su restorani izvan Zagreba, Vanjakova ideja dobra je prilika da svoj stil predstave auditoriju širem od stalnih restoranskih gostiju, a za goste O’Hare da uživaju u ambicioznijoj gastronomiji ne odričući se pizze, te da sudjeluju u humanitarnoj akciji. Svi chefovi koji se žele sudjelovati u Autorskom utorku mogu se javiti izravno u O’Hari