Babka je tradicionalni židovski kolač koji se sastoji od tijesta sličnog tijestu za makovnjaču i orehnjaču, i od niza drugih elemenata, poput orašastih plodova, čokolade, suhog voća i maka. Pretražujući web, naišli smo čak i na babku s Nutellom.
Babka je postala jako popularna u Sjedinjenim Državama prije desetak godina, kad se u New Yorku i Kaliforniji otvorilo nekoliko židovskih gastro slastičarni, koje su počele promovirati baš taj format.
Prvu babku u Zagrebu vidjeli smo u pekarnici Korica u Preradovićevoj ulici. Danas smo kupili jednu, nadajući se da će nam taj mekani, pjenasti bogati kolač pomoći da uz čašu dvije whiskyja preživimo najvjetrovitiji dan u novijoj zagrebačkoj povijesti.
Koričina lbabka doslovno je fantastična. Ona je podatna i mekana kao makovnjača vaše mame za Svisvete, netom izvađena iz pećnice( pod uvjetom da vam mama zna peći kolače). Ona je prepuna okusa kakaa i lješnjaka, s ljepljivo hrskavim korom.
Ona vas tješi po groznom vremenu, i moli, traži i zahtijeva da se ne zaustavite na jednoj šniti, premda je opasno slatka. Ona je jedan od najboljih protuotrova protiv zimske melankolije, rekla bi slasna gospođica Dahl (čiji se show upravo reprizira na 24 Kitchen).
Koričina babka, napravljena od brašna, tamne čokolade, kakaa, lješnjaka i maslaca (nikad ne radite deserte s margarinom) uvjerljivo je najbolji kolač koji se može kupiti u zagrebačkim pekarnicama. Mala štruca od 250 grama košta zanemarivih 26 kuna.