Sasvim je jasno da biste ovogodišnje bezrestoransko Valentinovo trebali provesti u nekom dobrom hotelu u Istri ili Opatiji, pod uvjetom da vam to dopušta budžet i da se ne bojite jakog zahlađenja najavljenog za vikend koje bi moglo snijegom zatrpati cestu kroz Gorski Kotar. Ako zbog ovih ili nekih drugih razloga ne možete na more, druga dobra opcija jest da u subotu ili nedjelju skuhate malo ambiciozniju kućnu večeru, kupite bocu pravog šampanjca ili boljeg pjenušca, i vazu napunite cvijećem. Dostava je za Valentinovo tek treća opcija. Evo zašto.
[adsense_content_v2]
Prvo, fine dining restorani, osim Esplanade i Noela , ionako ne rade. Drugo, golema većina zagrebačkih restorana preorijenitala se na pizze i burgere, koji se doimaju nekako presvakodnevno za večeru za Valentinovo. Treće, nikad ne znate u kakvom će vam stanju Wolt, Bolt ili Glovo donijeti hranu, što znači da večeru za Valentinovo zapravo ne možete kontolirati . I četvrto, neka od najpopularnijih restoranskih jela koja se redovito nalaze na posebnim jelovnicima za Valentinovo, naprosto ne funkcioniraju u dostavi: ni jedan dostavni steak nije ni približno dobar kao steak propisno serviran u restoranu (ili kao steak koji propisno ispečete kod kuće).
Odlučite li se usprkos svemu na dostavu kao treću i posljednju opciju večere za Valentinovo, evo malog dostavnog vodiča za dolazeći vikend, U ovom vodiču nema nekih nama najdražih restorana jer ni indijska ni tajlandska kuhinja zbog vrlo snažnih začina nisu osobito podesne za prigode poput Valentinova.
Esplanadina je hrana elegantna, ukusna, uglavnom podesna za dostavu, lijepo prezentirana čak i u dostavi i uvijek svečana. Tartar biftek i juha od kukuruza naši su trenutni favoriti.
Sushi je idealan za dostavu, a Tekka radi najbolji sushi i sashimi u gradu. Tekka je za Valentinovo pripremila prigodni paket za dvoje, s dva obilna sushi menija, dva čokoladna kolača i malu buteljku (0,375) šampanjca Veuve Clicquot, sve za 620 kuna. Tekka, inače zatvorena nedjeljom, ove će nedjelje raditi.
Najstariji zagrebački japanski restoran također priprema veoma dobar sushi i niz zanimljivih fusion jela, koja vrlo korektno podnose dostavu.
U Noelovu dućanu možete kupiti izvrstan i razmjerno jeftin tartar biftek, odlične macaronse i vrlo fini parfait od gusje jetre koji se, naravno, proizvodi u restoranu . Što vam više treba? Možda Noelove krafne, novi proizvod jedinog zagrebačkog Michelinovog restorana, koje bi mogle funkcionirati kao camp pristup Valentinovu (usput govoreći, Noelove su krafne jeftinije od onih loših Orijentovih krafni s kremama).
Tač među ostalim dostavlja kamenice. Kamenice su, uz tartufe i čokoladu, ultimativni gastronomski simbol ljubavi. Osim ovog krajnje kičastog argumenta, za kamenice se vrijedi odlučiti iz posve gastronomskih razloga. U veljači i ožujku kamenice su najdeblje i najukusnije.
Poke, donburi, tataki, sushi i tartar od tune s Izakayina menija mogu dobro funkcionirati za Valentinovo.
Korčulin brudet i hobotnica ispod peke spadaju među najbolja riblja jela na zagrebačkoj dostavnoj sceni. Riblji miniburgeri mogu biti zabavno predjelo.
El Toro je napunio dostavni meni gargantuovskim opcijama poput velikih rebrica i još veće sicilijanske pizze. No, El Toro i dalje kuha nekoliko elegantnih i lakših jela poput salate s biftekom, zapečenog lososa s crnom lećom i hobotnice s liganjama.
Il Secondo je za Valenitinovo pripremio iznimno povoljan paket za dvoje: od petka do nedjelje ovaj ugledni novozagrebački restoran dostavlja ručak ili večeru za dvoje za samo 340 kuna, dakle 170 kuna po osobi. Za taj novac možete dobiti pršut i sir, focacciu, ciabattu, grisine s parmezanom i crostine s kozjim sirom i pancetom, dok se kao glavna jela nude fete bifteka s pečenim krumpirom, crvenim radičem i rikulom,te crni njoki s hobotnicom i bosiljkom. Za desert Il Secondo isporučuje čokoladni mousse, ali i tiramisu s domaćim piškotama.