Zagrebački kuhar Tvrtko Šakota uvjerljivo je trijumfirao u izboru za Chefa godine Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare. Gospodin Šakota osvojio je 142 boda, dok je drugoplasirani chef restorana ManO2 Hrvoje Kroflin dobio 98 bodova.
Vlasni Nava i lani je gotovo konsenzualno pobijedio sa 156 bodova. Tvrtko Šakota dominira i u izborima drugih medija. Sasvim je jasno da je riječ o trenutno najutjecajnijem i najvažnijem hrvatskom chefu.
Što Šakotu čini toliko značajnim? Prvo i zaista esencijalno: Šakota je uspio povezati modernu progresivnu kuhinju s čistim hedonizmom. Njegova su jela, uz tek nekoliko iznimaka, podjednako originalna i užitna.
Drugo, Šakota je postao tehnički perfektan: fascinira koliko je napredovao od Mundoake kad je postao šire poznat, do danas. Treće, Šakota ima vrlo jasnu, čistu viziju lokalnog i mikrosezonskog kuhanja.
Četvrto, Tvrtko Šakota spada u sasvim rijetke protagoniste hrvatske restoranske industrije koji posjeduju prepoznatljiv i čvrst sustav vrijednosti. Simbolično rečeno, Šakota je Joe Strummer hrvatske gastronomije. On bi vjerojatno više volio da smo napisali Bruce Springsteen, kojeg je često gledao uživo. No, poruka je ista: profesionalno i osobno poštenje i beskompromisan stav prema poslu, ali i kritički stav prema društvu. Baš kao veliki chef Jose Andres.
Chefa godine izabralo je četrdesetak profesionalaca iz restoranske industrije. Nitko od njih nije smio glasati za kuhara s kojim je poslovno povezan. Naši birači prvoplasiranom chefu dodjeljuju 10 bodova, drugom 8, trećem 6, četvrtom 4 i petom 2 boda.