Zamislite da se sve roštiljarne u kojima sada uživate odjednom prebace na plinske roštilje. Zamislite da se ukinu pizzerije s pravim pećima na drva. Zamislite da vatra više ne pucketa ispod janjca i odojka na ražnju.
Zamislite, napokon, da više ne smijete potpaliti roštilj u svom dvorištu.
O svim tim antigastronomskim strahotama upravo se razgovara u Montrealu, čije bi gradsko poglavarstvo već iduće godine moglo zabraniti uporabu drva i ugljena u restoranima, a u nekim su kvartovima pravi roštilji već zabranjeni za kućnu uporabu.
Razlozi su ekološko-socijalni. Kad je riječ o drvu, navodi se da izgaranje velikih količina drveta u zraku ostavlja puno vrlo finih, sitnih čestica, koje sudjeluju u formiranju smoga.
Kao razlog moguće zabrane ugljena navodi se prejaki miris koji dopire iz restoranskih roštilja na drveni ugljen.
Ova protugastronomska kampanja neće, naravno, odmah zatvoriti sve restorane koji koriste drvo i ugljen.
Razmišlja se o različitim modalitetima smanjivanja uporabe tih goriva: jedan od tih modela jest da se neko vrijeme dopusti rad postojećim restoranima, ali da se zabrani otvaranje novih.
U drugom velikom kanadskom gradu, Vancouveru, također se počelo govoriti o zabrani drva i ugljena u restoranima.
Nadamo se da se ova nevjerojatno bedasta ideja neće proširiti na Europu.