Korica je naša omiljena pekarnica. Objavili smo barem pedesetak tekstova u kojima smo hvalili Koričine kruhove i peciva koje, uostalom, redovito kupujemo i jedemo. Pa smo danas oko tri popodne ušli u Koričin lokal u Preradovićevoj ulici, i odmah se žestoko preznojili. Dok smo čekali da dođemo na red potražili smo klimatizacijski uređaj. Koji postoji. Na Samsungovom air conditionu, koji je smješten na vrhu zida preko puta ulaza, pisalo je 29 stupnjeva. Što je, naravno, katastrofa i za zaposlene i za goste.
Samsung je radio, bio je širom otvoren, ali u Korici je svejedno bilo nesnošljivo vruće. Što znači da se radi o preslabom klima uređaju, ili o tome da je Samsung pokvaren, pa ne može hladiti punom snagom. I jedno i drugo je nedopustivo.
Već godinama, svakog ljeta, apeliramo na ugostitelje da uvedu efikasne rashladne sustave i u radne prostore i u javne prostore. Globalno zatopljenje učinilo je klimatizaciju jednako neophodnim ugostiteljskim inventarom kao što su to konvektomati, roštilji i aparati za espresso. Lokali bez snažne klimatizacije, koja će ljetne temperature smanjvati za barem šest do sedam stupnjeva, uskoro više neće postojati, jer će svako ljeto biti sve toplije i toplije.