U Milanu je upravo proglašen dvostruki pobjednik Re Panettone, službenog godišnjeg ocjenjivanja najboljeg panettonea. S božićnom sezonom počinje sezona panettonea, velike klasične talijanske slastice koja se danas jede u cijelom svijetu. Od Milana do Napulja, božićni blagdani nisu počeli dok se ne počne poklanjati i jesti panettone Milanu, U ocjenjivanju zanatskih panettonea napravljenih s domaćim starterima bez dodanih konzervansa, koji traju maksimalno dva mjeseca (industrijski se rade za prodaju unutar šest mjeseci).
Kod zanatskih se panettonea ocjenjuje desetak stvari, od boje i mirisa teksture i konzistencije tijesta, izgleda kore, kvalitete kandiranog voća, izgleda i rasporeda mjehurića, do balansa okusa i aftertastea. Jedan od ključnih kriterija je svježina, kvaliteta koja na tržištima poput hrvatskog gdje su dostupni samo industrijski panettoni, ostaje zasad nepoznato iskustvo.
Panettone se mijesi, diže i peče nekoliko dana, dok se starteri naravno uzgajaju godinama. U očekivanju najutjecajnijeg izbora, onoga na kojemu ocjenjuju talijanski slastičarski eksperti i gastro kritičara, službeno natjecanje Re Panettone objavljuje pobjednike u nekoliko profesionalnih kategorija i jednoj amaterskoj. Re Panettone zadnje dvije godine dodjeljuje i svoj certifikat za originalne domaće panettone napravljene po rigoroznim propozicijama. Ovogodišnji pobjednik dolazi s juga Italije.
Iako je pobjednik u kategoriji tradicionalnih, ovaj panettone ne dolazi iz Milana nego iz Kampanije, iz Solofre u provinciji Avellino. U slastičarnici Vignola izrađuje ga Raffaele Vignola, jedan od najzapaženijih talijanskih slastičara zadnjih godina. Drugo i treće mjesto pripalo je slastičarnicama Mennella iz mjesta Torre del Greco kraj Napulja i Italiju Vezzoliju iz In Croissenteria Laba u mjestu Carobbio degli Angeli kraj Bolonje.
Raffaele Vignola briljirao je i u ovoj kategoriji, koja je zapravo njegov domaći teren. Vignola je postao poznat po smjelim , ponekad eskcenttičnim eksperimentima poput panettonea s aktivnim ugljenom, ali u vrhu svih izbora ostaje sa svojim perfektnim klasičnim verzijama s tek malim pomacima. Njegov panetton s kakao maslacem i melasom, medom iz irpinijskih brda i madagaskarskom bourbon vanilijom smatra se jednim od najviših dosega ove talijanske slastičarske tradicije.
I njegov pobjednički inovativni panettone je velika posveta klasici, točnije Genovi. Napravljen je s đenovskim DOP bosiljkom i kandiranim limunom.