Divlje šparoge nikada nisu toliko kasnile. Ranijih smo ih godina redovito jeli već početkom, najkasnije sredinom veljače. Ove smo godine prve šparoge vidjeli na Instagramu Daniele Kramarić prije tri tjedna. Kad smo vlasnicu Plavog podruma zamolili da nam pripremi recept s prvim šparogama, gospođa Kramarić kazala je da ih još zapravo nema, te da je uspjela nabaviti tek par stručaka.
Na zagrebačkim su se tržnicama divlje šparoge počele pojavljivati prije desetak dana, ali u vrlo malim količinama i u ne baš najboljem stanju. Nedavni proljetni snjegovi sigurno nisu pomogli divljim šparogama. Zbog svega toga iznenadilo nas je i razveselilo što je na Cvjetnu nedjelju Okrugljak bio prepun šparoga. Uz salatu, u nedjelju su u Okrugljaku skuhali i juhu od prvih divljih šparoga, koje je u subotu, iz srednje Dalmacije, dovezao Božo Crnjac, vlasnik najstarijeg zagrebačkog restorana.
Naručili smo salatu od šparoga, koja je bila klorofilno zelena, lagano hrskava, ugodno gorka te položena na male listove sirovog mladog špinata. Ne postoji mnogo boljih načina za čist i jednostavan tretman prvih divljih šparoga. Osim briljantnih šparoga i špinata , u nedjelju smo u Okrugljaku još ručali perfektno pečeni biftek i uobičajeno slasnu teleću koljenicu. Zanimljivo je da je Okrugljak bio toliko prepun, da na prostranim parkiralištu oko dva popodne nije bilo ni jednog slobodnog mjesta. Ljubazni stariji gospodin koji se brine za parking jedva nas je uspio ugurati kraj mlinske kućice. Nasuprot brojnim skeptičnim prognozama, Okrugljak je vikendima i dalje jedan od najomiljenijih zagrebačkih restorana.