Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U POVODU ADVENTA 10 najboljih street food jela koja smo probali u zadnjih godinu dana

street-food-lista

Danas službeno počinje Advent u Zagrebu. A Advent u Zagrebu najraznolikiji je hrvatski festival ulične hrane, osobito kad je riječ o Fuliranju. Što nas je podsjetilo na posebno ukusna street food jela koja smo kušali u zadnjih godinu dana. Vrlo često se radilo o elaboriranim jelima, koja koriste najpopularniju uličnu hranu raznih kultura, kako bi promovirala drukčiji i demokratskiji pristup ozbiljnoj gastronomiji. Utoliko se o street foodu već godinama može govoriti kao o gastronomski ravnopravnom žanru globalne restoranske industrije. Evo liste naših najboljih street food jela u zadnjih 12 mjeseci.

1. SANCHEZ, KOPENHAGEN Taco s pečenim jalapeñom, bukovačama i kremom od habañera

sanchez-taco-hobotnica
Tacosi s bukovačama

Meksikanka Rosio Sanchez (ex Noma) u Kopenhagenu vodi taqueriu koju je Bloomberg proglasio najboljim meksičkim restoranom u Europi. Ovi su nas tacosi oduševili kombinacijom umamija, intenzivne slatkoće paprike i voćne ljutine habanera.

2. SANCHEZ, KOPENHAGEN Tostada s hobotnicom, avokadom i habanerom

sanchez-tostada-hobotnica
Tostada s pastor hobotnicom

Tortilje Rosio Sanchez elastične su, čvrste i slatke po kukuruzu, nemaju puno veze s tortiljama na kakve smo navikli. Sanchez sama mijesi tortilje od brašna uvezenog iz Oaxace. U tostadi s hobotnicom i avokadom superiornost njenih tortilja došla je do punog izražaja. Kuhanje Rosio Sanchez toliko je senzacionalno, da bi ovu listu gotovo mogli popuniti samo njenim jelima.

3. PALOMAR, LONDON Shakshukit

shakshukit

Ovo originalno jelo inspirirano shakshukom, u Palomaru rade od mljevene govedine i janjetine i poslužuju s tahinijem , jogurtom, harisom , tapenadom i pestom. Nešto najslasnije što smo probali u Londonu za dugo vremena

4. BAR UNIVERSAL, BARCELONA Jaja na oko s gusjim jetrima

bar-universal-foie-gras

Na Bouqueriji smo ovih dana vidjeli jedan od genijalnijih pristupa comfort foodu. Kuhari Bara Universal na jaja na oko ribaju ozbiljne količine terine od gusjih jetara sa susjednog kioska specijaliziranog za foie gras. Rezultat ovog udruživanja visokih kremastih masnoća žumanjka, gusje jetre i prženog krumpira na kojem se sve servira, upravo je spektakularan. Znate da jedete kolesterolnu bombu, a nikako ne možete prestati. Premda je street food načelno otišao u pravcu elaboriranog kuhanja, Universalova su jaja s foie gras dokaz da su jednostavna rješenja katkad zaista najefektnija.

5. PALOMAR, LONDON Baba ghanoush s narom

palomar-predjela

Bliskoistočni pire od patlidžana s tahinijem, limunovim sokom i maslinovim uljem davno je ušao u obaveznu lektiru street fooda. Palomarova verzija osvježena narom vjerojatno je najraspjevanija koju smo kušali. 

6. PINOTXO, BARCELONA Lignjice s bijelim grahom

pinotxo-lignje

Legendarni 67 godina stari bar na Boqueriji bavi se, zapravo, tradicijskim katalonskim gablecima. Dinstani bijeli grah s minijaturnim slatkim lignjicama pokazuje kako se od graha može napraviti superukusna lokalna marenda. Time Out je svojedobno proglasio Pinotxo, lokal gdje jelovnik usprkos turistima nema, jela se ispisuju na katalonskom na crnoj tabli, najboljim tapas barom u Barceloni.

7. TABAR, LJUBLJANA Tartar biftek

tabar-tartar

Otkako se više ne priprema pred gostima, osim u vrlo klasičnim restoranima, tartar biftek pretvorio se u perfektan street food format: usitnjeno sirovo meso razmaže se po nekoj podlozi od ugljikohidrata. U ljubljanskom TaBaru govedina se usitnjava ručno, što je strateška kvalitativna prednost i servira se uz jako ukusni kreker od heljde i loja.

8. VISTRO, BARCELONA Joselito i kruh s rajčicama

vistro

Joselito je jedan od najcjenjenijih španjolskih brandova pršuta, i kad ga poslužuju kako treba, režu ga pred gostima. Tostirani kruh s pulpom od svježih rajčica optimalan je prilog uz ovaj izvrsni pršut. Dodamo li čašu dvije en rama sherrya, ionako prelijepa Barcelona postaje još ljepša.

9. SOI FUSION BAR, ZAGREB Dan dan noodles

Radi se o jednom od najuzbudljivijih recepata Vida Nikolića.  Dan dan noodles su sečuansko jelo, koje sadrži debele rezance, mljevenu svinjetinu, cimet, zvjezdani anis, dosta čilija i mladi luk. Soi Fusion Bar na Fuliranju priprema i japanski cheesecake.

10. EL TORO STREET FOOD, ZAGREB Ceviche s kozicama

https://demo.plavakamenica.hr/2019/04/17/el-toro-street-food-bas-je-jako-dobar-s-uzbudljivom-i-atraktivno-prezentiranom-hranom-za-nevelik-novac/

Ceviche s kozicama jedno je od najuspjelijih jela El Torova chefa Marija Mihelja. Ono, nažalost, nije dovoljno ljuto, no svi drugi okusi i teksture savršeno su pogođeni, osobito odnos aroma limete, korijandera i dobro obrađenog ljubičastog luka. A ljutinu uvijek možemo sami pojačati.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

U POVODU ADVENTA 10 najboljih street food jela koja smo probali u zadnjih godinu dana

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min