Danas službeno počinje Advent u Zagrebu. A Advent u Zagrebu najraznolikiji je hrvatski festival ulične hrane, osobito kad je riječ o Fuliranju. Što nas je podsjetilo na posebno ukusna street food jela koja smo kušali u zadnjih godinu dana. Vrlo često se radilo o elaboriranim jelima, koja koriste najpopularniju uličnu hranu raznih kultura, kako bi promovirala drukčiji i demokratskiji pristup ozbiljnoj gastronomiji. Utoliko se o street foodu već godinama može govoriti kao o gastronomski ravnopravnom žanru globalne restoranske industrije. Evo liste naših najboljih street food jela u zadnjih 12 mjeseci.
Meksikanka Rosio Sanchez (ex Noma) u Kopenhagenu vodi taqueriu koju je Bloomberg proglasio najboljim meksičkim restoranom u Europi. Ovi su nas tacosi oduševili kombinacijom umamija, intenzivne slatkoće paprike i voćne ljutine habanera.
Tortilje Rosio Sanchez elastične su, čvrste i slatke po kukuruzu, nemaju puno veze s tortiljama na kakve smo navikli. Sanchez sama mijesi tortilje od brašna uvezenog iz Oaxace. U tostadi s hobotnicom i avokadom superiornost njenih tortilja došla je do punog izražaja. Kuhanje Rosio Sanchez toliko je senzacionalno, da bi ovu listu gotovo mogli popuniti samo njenim jelima.
Ovo originalno jelo inspirirano shakshukom, u Palomaru rade od mljevene govedine i janjetine i poslužuju s tahinijem , jogurtom, harisom , tapenadom i pestom. Nešto najslasnije što smo probali u Londonu za dugo vremena
Na Bouqueriji smo ovih dana vidjeli jedan od genijalnijih pristupa comfort foodu. Kuhari Bara Universal na jaja na oko ribaju ozbiljne količine terine od gusjih jetara sa susjednog kioska specijaliziranog za foie gras. Rezultat ovog udruživanja visokih kremastih masnoća žumanjka, gusje jetre i prženog krumpira na kojem se sve servira, upravo je spektakularan. Znate da jedete kolesterolnu bombu, a nikako ne možete prestati. Premda je street food načelno otišao u pravcu elaboriranog kuhanja, Universalova su jaja s foie gras dokaz da su jednostavna rješenja katkad zaista najefektnija.
Bliskoistočni pire od patlidžana s tahinijem, limunovim sokom i maslinovim uljem davno je ušao u obaveznu lektiru street fooda. Palomarova verzija osvježena narom vjerojatno je najraspjevanija koju smo kušali.
Legendarni 67 godina stari bar na Boqueriji bavi se, zapravo, tradicijskim katalonskim gablecima. Dinstani bijeli grah s minijaturnim slatkim lignjicama pokazuje kako se od graha može napraviti superukusna lokalna marenda. Time Out je svojedobno proglasio Pinotxo, lokal gdje jelovnik usprkos turistima nema, jela se ispisuju na katalonskom na crnoj tabli, najboljim tapas barom u Barceloni.
Otkako se više ne priprema pred gostima, osim u vrlo klasičnim restoranima, tartar biftek pretvorio se u perfektan street food format: usitnjeno sirovo meso razmaže se po nekoj podlozi od ugljikohidrata. U ljubljanskom TaBaru govedina se usitnjava ručno, što je strateška kvalitativna prednost i servira se uz jako ukusni kreker od heljde i loja.
Joselito je jedan od najcjenjenijih španjolskih brandova pršuta, i kad ga poslužuju kako treba, režu ga pred gostima. Tostirani kruh s pulpom od svježih rajčica optimalan je prilog uz ovaj izvrsni pršut. Dodamo li čašu dvije en rama sherrya, ionako prelijepa Barcelona postaje još ljepša.
Radi se o jednom od najuzbudljivijih recepata Vida Nikolića. Dan dan noodles su sečuansko jelo, koje sadrži debele rezance, mljevenu svinjetinu, cimet, zvjezdani anis, dosta čilija i mladi luk. Soi Fusion Bar na Fuliranju priprema i japanski cheesecake.
Ceviche s kozicama jedno je od najuspjelijih jela El Torova chefa Marija Mihelja. Ono, nažalost, nije dovoljno ljuto, no svi drugi okusi i teksture savršeno su pogođeni, osobito odnos aroma limete, korijandera i dobro obrađenog ljubičastog luka. A ljutinu uvijek možemo sami pojačati.