Prema najnovijim talijanskim anketama, sedamdeset posto građana otišlo je na ručak ili piće u lokale nakon što im je ukinut lockdown. Italija, kako je poznato, epidemijom upravlja po sistemu semafora i prije nekoliko dana Vlada je dopustila rad do 18 sati za barove, restorane, pizzerije i agroturizam u žutim zonama. U prvom vikendu nakon otvaranja, ti su lokali napravili promet od 200 milijuna eura, objavio je talijanski Coldiretti, najjači europski poljoprivredni lobi.
[adsense_content_v2]
Entuzijazam talijanskih gostiju najavljuje što bi se moglo događati i u drugim europskim zemljama nakon ukidanja višemjesečnog lockdowna. U Italiji se otvorilo 293 tisuće lokala, ali rad u sadašnjem režimu neće biti dovoljan za oporavak industrije. Ugostitelji traže da im lokalne vlasti odobre i posluživanje večere u žutim zonama, jer samo s ručkom ne mogu pokrivati troškove. Ta faza otvaranja vjerojatno će biti vezana uz procjpeljivanje stanovništva, javlja Ansa.