Nakon Vinistre, Istra je dobila i GinIstru. Riječ je prvom regionalnom festivalu gina koji uključuje i ocjenjivački dio. Prva GinIstra održat će se u sali Academie Banqueta. Organizator Igor Franković festival je fokusirao na istarske proizvođače. Istarska scena ginova izuzetno je živa, u Istri se proizvode neki od najpoznatijih hrvatskih ginova, poput Monachusa, Karbuna i Pink Robina. Specifičnost GinIstre je da je fokusirana na destilere, proizvođače, s idejom da se osim promocije u budućnosti bavi umrežavanjem industrije i razmjenom znanja.
“Svi zajedno kroz ovakva događanja možemo pridonijeti valorizaciji istarskih proizvoda i proizvođača,” rekao je Franković. Za prvo izdanje GinIstre najavljene su panel rasprava o budućnosti destilerija i radionice koje će održati poznati istarski destileri. Na ocjenjivanje ginova koja je održano uoči festivala, stiglo je ukupno 18 uzoraka. Ocijenjeni su prema različitim kategorijama. Rezultati će biti proglašeni sutra. Ulaznica za GinIstru košta 100 kuna, posjetitelji za taj iznos dobivaju čašu za degustaciju i tri pića (čaša je nepovratna). Za svako daljnje kušanje prodavat će se bonovi od 30 kuna za jedno piće. GinIstra će biti otvorena od 16 sati do ponoći. Organizatori GinIstre planiraju širiti format festivala, prvenstveno na proizvođače iz drugih regija i zemalja. U svakom slučaju, riječ je o pametnom eventu kakvih bi na hrvatskoj sceni destilata trebalo biti više, i koji dobro nadopunjava posezonsku turističku ponudu u Rovinju.